Kans vogelgriepbesmetting via drinkwater miniem
• 03-03-2006
• leestijd 1 minuten
De kans dat mensen of dieren via drinkwater besmet raken met het vogelgriepvirus is bijzonder klein. Dat concluderen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Desondanks blijft het bijvoorbeeld in pluimveehouderijen van belang het drinkwater goed te zuiveren.
,,Goed gezuiverd drinkwater leidt tot een verwaarlossbaar infectierisico voor individuele kippen en mensen'', schrijven de onderzoekers in hun rapport 'Quantitative risk assessment of avian influena virus infection in water'.
Die goede zuivering blijkt essentieel. Een zeer besmettelijke virusvariant kan volgens het RIVM in combinatie met een matige zuivering van het water op een pluimveebedrijf met meer dan tienduizend kippen zorgen voor een besmettingsrisico van meer dan 1 procent. Bijna driekwart van de Nederlandse pluimveebedrijven heeft meer dan 10.000 kippen en loopt in dat geval dus wel ,,een hoog risico''.
Het vogelgriepvirus kan in het water terecht komen via besmette vogels. De RIVM-onderzoekers hebben onderzocht hoe groot het risico is dat mensen en dieren via het drinken van water besmet kunnen raken. Ook hebben zij gekeken welk risico watersporters lopen, die op deze 'besmette' plassen recreëren.
Zowel voor goed gezuiverd drinkwater als het water in de recreatieplassen wordt de besmettingskans ,,zeer laag'' ingeschat. Desondanks is en blijft in dit geval ,,efficiënte drinkwaterzuivering ook voor de mens van groot belang'', aldus de RIVM-onderzoekers.
Bron: ANP