© Pixabay
De afgelopen jaren waren er veel hevige bosbranden in het nieuws. Het bleef wel een ver-van-mijn-bed-show, met branden in onder andere Australië en de Verenigde Staten. Maar wetenschappers hebben in een nieuwe studie ontdekt dat ook Europa steeds vaker te maken zal hebben met natuurbranden.
Vorig jaar waren er al een aantal bosbranden in Zuid-Europa. Het was voornamelijk te wijten aan extreem hoge temperaturen en uitzonderlijke droogte. In de Italiaanse stad Syracuse, in het zuidoosten van Sicilië, werd de hoogste Europese temperatuur ooit gemeten: 48,8 graden Celsius.
Een team van Europese onderzoekers heeft het brandrisico voor verschillende Europese gebieden in kaart gebracht. Uit het onderzoek blijkt dat de kans op bosbranden met name in de lente en zomer fors is toegenomen. Met name het Middellandse Zeegebied loopt groot risico.
Dat heeft verstrekkende gevolgen, aldus de onderzoekers. In het Middellandse Zeegebied bevinden zich namelijk bossen die werken als koolstofputten. Dat zijn permanente of tijdelijke opslagplaatsen van CO2. Bijvoorbeeld groeiende bossen, maar ook de oceaan zijn voorbeelden van koolstofputten.
De bossen zijn essentieel voor de regulering van het klimaat. Europese bossen absorberen ongeveer tien procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Dat is jaarlijks 360 miljoen ton CO2.
Deze belangrijke bossen worden ernstig bedreigd door de bosbranden, stellen de onderzoekers. En dat is slecht nieuws, want daardoor zullen ze niet meer in staat zijn om voldoende CO2 te absorberen en zo het klimaat te koelen.
Bron: Scientias
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.