Hoe vliegt een kanoet elk jaar van noord naar zuid? En hoe vliegt deze wadvogel dan weer terug? Ontwikkelen kanoeten tijdens hun leven individuele migratieroutes of niet? Het antwoord is ja. Gedragsecoloog Eva Kok van de NIOZ promoveerde onlangs aan de aan de Rijksuniversiteit Groningen op haar onderzoek naar de vliegroutes van kanoeten en ontdekte dat kanoeten individuele migratieroutes hebben.
Kanoet Paula
Het begon allemaal bij Paula. In 2015 kreeg zij een zendertje van 2 gram opgebonden en hierdoor hebben de onderzoekers de exacte vliegroutes en verblijfplaatsen kunnen vastleggen. Kanoet Paula is twee jaar lang door Eva Kok op de voet gevolgd. Eva Kok: “ Paula heeft laten zien dat ze tijdens haar trektochten naar dezelfde plekken terugkeert en dat ze efficiënt gebruik maakt van meewind. Vermoedelijk paste ze haar route hier ook op aan. Dat bleek na het naast elkaar leggen van haar route en de heersende windrichtingen tijdens haar vliegdagen."
“Je kunt denken: een trekvogel vliegt van A naar B en weer terug. Maar zo simpel is het niet. Uit mijn onderzoeken blijkt dat vogels leren van ervaringen en daardoor bepaalde keuzes maken. Door hier in de toekomst meer op te focussen kunnen we dieren leren ‘begrijpen’. Dat maakt het ook beter mogelijk om ze te beschermen. Kunnen ze zich bijvoorbeeld aanpassen aan de destructie van hun leefgebied? En scheelt het of het een jonge vogel is of een oudere? We hebben nu de indruk dat jongere vogels zich veel makkelijker aanpassen aan een veranderende omgeving dan de oudere kanoeten. Voor dat soort vragen zijn onderzoeken als de mijne van groot belang ”, aldus Eva Kok.
In 2019 gingen we op pad met ecoloog Allert Bijleveld die onderzoek doet naar de verschillende persoonlijkheden van kanoeten: