Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kamerplanten eten in het regenwoud

  •  
28-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
276 keer bekeken
  •  
Regenwoud Mexico

© Regenwoud in Chajul, Mexico. Foto: Jesper Buursink

Ecologen en wetenschappers van de Universiteit van Wageningen en de Universiteit van Mexico onderzoeken al 25 jaar de landschapsverandering als gevolg van het verdwijnende regenwoud in Mexico. Nu hebben ze de handen ineen geslagen met kunstcollectief Cascoland uit Amsterdam om alternatieve manieren te vinden om ontbossing tegen te gaan. Voedsel speelt hierin een centrale rol. 

Invloed mens

Vroege Vogels verslaggever Jesper Buursink maakt onderdeel uit van het Cascoland kunstcollectief en is aanwezig tijdens de research voor dit bijzonder project in het regenwoud van Mexico. Hij maakt een reeks reportages met Frans Bongers, tropisch-bos ecoloog van de Universiteit Wageningen, en Thom Kuypers, ecoloog en directeur van Forefront . Samen met wetenschappers en ecologen van de Universiteit van Mexico (UNAM) bekijken ze de huidige staat van het regenwoud en zien ze hoe de mens al lang een grote invloed uitoefent op dit regenwoud. 
Rafa en Frans regenwoud Mexico

© Jungleexpert Rafa Lombera en Frans Bongers van Universiteit van Wageningen. Foto: Jesper Buursink

Jungle-expert Rafa Lombera en tropisch-bos ecoloog Frans Bongers van de Universiteit van Wageningen. Foto: Jesper Buursink

Regenwoud als voedseltuin

In het eerste deel staat het regenwoud als voedseltuin centraal. Al sinds 2000 voor Christus gebruikte de Maya-beschaving het regenwoud onder andere als voedselbron. Het Maya-bos is een laagland tropisch ecosysteem dat zich uitstrekt van Zuid-Mexico, Guatemala tot Belize. Lang werd dit gezien als 'natuurlijk' en 'onbedorven' natuur maar de invloed van de mens in deze bossen blijkt groter dan gedacht.
Het regenwoud zoals we dat nu kennen is een samenstelling van mens en natuur. De mens zorgde ervoor dat bepaalde bomen zich konden ontwikkelen vanwege hun vruchten. De gevolgen hiervan zijn nog steeds terug te zien in de jungle van vandaag de dag, zowel in landschap als vegetatie. De eetbare producten die de Maya-cultuur ook op het menu hadden staan zijn ook nu nog te vinden. Jungle-expert Rafael Lombera doet er alles aan om de kennis rondom deze producten te behouden. Dat is nu belangrijker dan ooit omdat het nog overgebleven regenwoud bedreigd wordt door ontbossing om ruimte te maken voor veeteelt en palmolie-plantages. 
Beluister hier reportage over uitgeputte graslanden.
Beluister hier reportage over secundaire bossen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.