Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kabinet neemt tweede horde in stikstofcrisis

  •  
07-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Mest_meeney.jpg

© Fotograaf: meeney

Meer dan 500 miljoen euro trekt het kabinet vrijdag uit om boeren die willen stoppen uit te kopen en om veehouderijen te verduurzamen. Dit bedrag moet zorgen dat de stikstofuitstoot in Nederland weer een stuk naar beneden wordt gebracht. De veehouderij is de belangrijkste bron van deze uitstoot in Nederland. Met dit besluit neemt het kabinet, na de 100 kilometer maatregelen, een tweede horde in de stikstofcrisis. In de studio Alex Datema, melkveehouder, LTO lid, voorzitter van Boerenatuur en initiatiefnemer van de Boerenraad en Koos Biesmeijer, hoogleraar Natuurlijk Kapitaal en wetenschappelijk directeur bij Naturalis.

Living Planet Report: natuur staat er slecht voor

Deze week verscheen ook een groot rapport van het Wereld Natuur Fonds over de staat van onze natuur. De conclusie van dit Living Planet Report: ‘de Nederlandse natuur op land staat er slechter voor dan ooit. Sinds 1990 zijn populaties wilde dieren in zowel open natuurgebieden zoals heide, als in het agrarisch landschap, gemiddeld gehalveerd. Diverse vogel-, vlinder- en reptielensoorten die vroeger algemeen voorkwamen zijn tegenwoordig zeldzaam.’ Het rapport heeft niet toevallig ook de titel ‘Natuur en Landbouw Verbonden’ en brengt als centrale boodschap dat er een snelle en structurele vermindering van stikstof - een belangrijke veroorzaker van verlies aan biodiversiteit – moet worden verwezenlijkt om onze unieke Nederlandse natuur een kans te geven te herstellen.

Plannen van het kabinet

Het kabinet gaat alle varkensboeren uitkopen die zich voor een uitkoopregeling hadden aangemeld, mits ze aan de voorwaarden voldoen. Voor die regeling om stankoverlast tegen te gaan waren er te veel belangstellenden. Het kabinet trekt daarom "mocht dat nodig zijn" de knip.

Het gaat om 350 miljoen voor "gerichte opkoop". Ook komt er 172 miljoen euro voor nieuwe technieken die ervoor zorgen dat veehouders minder stikstof uitstoten. De minister zet bedrijfscoaches in om veehouders te helpen met geldzaken en manieren om stikstofuitstoot bij de bron aan te pakken, zoals het scheiden van mest en urine. Het kabinet wil in de toekomst ook bijlappen om boeren te helpen grondstoffen zo veel mogelijk te hergebruiken.

Tot slot mogen boeren die een vergunning hebben om meer stikstof uit te stoten dan ze doen, deze 'ruimte' verhuren aan anderen. 

Oppositie

Terwijl het kabinet de beurs heeft getrokken om het stikstofprobleem aan te pakken komt GroenLinks met een wetsvoorstel. De partij wil dat de stikstofuitstoot in 2035 is gehalveerd en dat kost 500 miljoen euro per jaar. De initiatiefwet ‘Duurzame Aanpak Stikstof’ zou ervoor moeten zorgen dat de landbouw in enkele jaren structureel wordt verkleind. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor