De afgelopen weken werden er judasoren waargenomen, maar door de droogte in een allerbelabberdste toestand. Ze waren verschrompeld, hard, dun en verkleurd en daardoor nauwelijks te herkennen. Nu er een regenfront passeert kun je goed zien hoe veerkrachtig judasoren zijn. Binnen korte tijd hebben ze hun oorspronkelijke vorm en kleur terug en neemt de sporenproductie weer een aanvang.
Soorten
Judasoren (
Auricularia
) behoren tot de trilzwammen. In Nederland komen twee soorten judasoren voor; het
Echt judasoor
(
Auricularia auricula-judea
) en het
Viltig judasoor
(
Auricularia mestenterica
). Recent waren beide soorten nog in afzonderlijke genera (families) ondergebracht omdat ze er behoorlijk verschillend uitzien.
Genetisch onderzoek
Door het moderne moleculair genetisch onderzoek naar verwantschappen werd snel duidelijk dat het uiterlijk bij paddenstoelen bedrieglijk kan zijn als het gaat om de werkelijke verwantschappen. De min of meer alleenstaande roodbruine, kraakbeenachtige oorvorm van het Echt judasoor ziet er heel anders uit dan het Viltig judasoor. Deze soort is van boven grijsgroen tot bruin gezoneerd, viltig en dikvlezig en groeit in aaneengesloten formaties op dood hout. Tenminste onder vochtige omstandigheden want judasoren verschrompelden en verkleuren als ze uitgedrogen. Beide judasoren zijn nauwelijks met andere paddenstoelen te verwarren of het zou het veel kleinere
Vals judasoor
(
Schizophyllum ampium
) moeten zijn.