© Winterslaap hazelmuis (de foto is genomen zonder verstoring en leed voor het dier), fotograaf: rfoppen5
Sssssst. Ondanks dat het nog lang geen winter is, gaan veel dieren al in winterslaap. Door deze spaarstand van het lichaam overleven ze de periode waarin weinig voedsel te vinden is én ze leven hierdoor langer dan soorten die niet in winterslaap gaan.
Bij de winterslaap denken veel mensen aan de beer, maar een beer heeft helemaal geen hele diepe winterslaap. Ze gaan in winterrust en hun lichaamstemperatuur daalt maar een beetje. De échte winterslapers zijn bijvoorbeeld slaapmuizen, egels en vleermuizen.
Hoe overleven de dieren de winterslaap? Hoe komt het dat ze hierdoor verjongen? En waarom gaat de mens niet in winterslaap? Chronobioloog Roelof Hut en PhD-student Lauren de Wit die onderzoek doet naar DNA-schade na de winterslaap vertellen alles over de winterslaap in de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren. De aflevering is te beluisteren in je favoriete podcastapp.
Een slecht oogstjaar overslaan door een jaartje te gaan slapen. Een ruimtereis overleven. Klimaatverandering tegengaan. Het zou best handig zijn als mensen in winterslaap zouden kunnen gaan. Toch is dit niet het geval – onze lichamen zijn er niet voor gemaakt.
We kunnen wel veel leren van winterslapers. Als de dieren in winterslaap gaan, verandert er veel in het lichaam. Zo zien bijvoorbeeld de hersenen en de longen er anders uit en wordt het geassocieerd met menselijke ziektebeelden als astma en Alzheimer. Na de winterslaap zien de organen er weer normaal uit, terwijl bij mensen dit soort processen onomkeerbaar zijn. Lauren de Wit: “Wie weet kunnen we van de winterslapers leren hoe we dit soort ziektes kunnen behandelen.”
Wil je de winterslapers helpen met een goed slaapplekje te vinden? Zorg dan dat je tuin niet te opgeruimd is, maar dat er rommelige hoekjes zijn waarin ze zich kunnen verstoppen.
Chronobioloog Roelof Hut en PhD-student Lauren de Wit vertellen alles over de winterslaap in de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren. De aflevering is ook te beluisteren in je favoriete podcastapp.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.