De wespendief is een wat onbekende vogel. Door zijn uiterlijk wordt hij vaak verward met de buizerd. Maar in tegenstelling tot de buizerd heeft de wespendief een uitgesproken voedselvoorkeur. Hij eet het liefste larven, poppen en volwassen wespen uit een wespennest.
Laat broedseizoen
Wespendieven hebben hun broedtijden aangepast op de beste tijd om wespennesten te plunderen. De oudervogels komen de eerste helft van mei terug in Nederland vanuit Afrika. Op dat moment zijn de wespenvolken nog te klein om van te leven. De ouders voeden zich dan met kikkers en jonge vogels.
Timing
Vanaf ongeveer begin juni komen de wespenlarven op het menu. De raten zijn dan nog klein, waardoor de voedingswaarde niet zo hoog is. Als eind juni de wespennesten meer en grotere larven en poppen bevatten, komen de kuikens van de wespendief uit het ei. De ouders en de jongen eten dan het wespenbroed.
Havik neemt risico
Een van de grootste bedreigingen voor de jonge wespendieven op de Veluwe is de havik. Regelmatig wordt er een jong gepakt. Meestal eten de haviken middelgrote vogels maar vanwege de vermesting op de Veluwe zijn er minder van dit soort vogels beschikbaar. De haviken hebben voedselstress, en nemen grotere risico’s in de zoektocht naar voedsel.