Jonge nijlgansjes schuilen onder moeders vleugels. Deze jongen zijn pas enkele dagen oud wanneer Erna Vriesman ze filmt. Nijlganzen broeden het hele jaar door. Het is dus niet gek dat er zo vroeg in het voorjaar al jonge nijlganzen rondlopen. Zelfs in de winter, wanneer er sneeuw en ijs ligt, kunnen ze eieren leggen. Toch ligt de piek van legsels tussen maart en mei.
Deze beelden van de jonge dieren zijn van een ruime afstand gemaakt door in te zoomen met een Canon Powershot Sx70hs camera. Zo zijn de jongen niet verstoord. Erna Vriesman maakte ook nog deze foto van de in totaal zeven jongen, hoewel er maar zes op de foto staan. “Nummer 7 treuzelde!”
Nijlganzen met jongen
© Erna Vriesman
Zowel het vrouwtje als het mannetje broeden om de beurt op de eieren. Beide ouders zorgen voor de jongen tot ze zelfstandig zijn en ook daarna blijven ze nog een tijd als familie optrekken. Deze nijlgans-ouders hebben een paar grauwe gans kuikens geadopteerd. Waarschijnlijk hebben beide soorten samen op een eiland gebroed en zijn de eieren door elkaar geraakt. Gefilmd door Rogier van der Weiden.
De nijlgans is een Afrikaanse soort die sinds de jaren '60 in Nederland een vaste bewoner is geworden. Ze komen overal in de buurt van water voor, zoals in parken, bij meren en in weidegebieden. De vogel foerageert op graslanden, maar eet ook waterplanten.
De nijlgans: een exoot die niet meer weg te denken is uit de Nederlandse natuur. 20 jaar geleden was dat wel anders. Vogelonderzoeker Frank Majoor begon ze toen te ringen in Nederlandse stadsparken. Geel-groen voor Den Haag, blauw-rood voor Arnhem. Nu is het onderzoek afgerond, maar Frank bezoekt de ganzen in park Sonsbeek nog regelmatig. Onze verslaggever Pleun Aarts gaat met hem mee met Frank Majoor van Sovon vogelonderzoek. Waarnemingen van geringde nijlganzen zijn nog altijd doorgeven op geese.org.
Bron: Vogelbescherming
Meer over:
nijlgansMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.