Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jarige vogelwacht, Bomenlanen, Soortenjager en alle andere onderwerpen

  •  
03-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
606 keer bekeken
  •  
grutto wommels

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 3 april 2022 terug op de volgende startpunten:

00:10:28 - Fugelwacht Wommels
00:35:54 - De reuzenbever
00:48:12 - Het belang van bomenlanen
01:09:03 - Kersenbloesem Hanami
01:20:36 - Het effect van sneeuwval op planten
02:29:30 - De Soortenjager

Fugelwacht Wommels 75 (+1)

wommels 75

Vorig jaar bestond de Vogelwacht in het Friese Wommels 75 jaar. Een feestje zat er door corona niet in, maar dit jaar doen ze dat dubbel en dwars alsnog, met een bonte stoet BN-ers en BF-en (Bekende Friezen) die zich laten opsluiten in een Glazen Huis tussen de weilanden.
(In 2019 maakte Vroege Vogels TV ook een uitzending vanuit het werkgebied van de Fugelwacht die geheel ging over de weidevogels!)

 De Soortenjager

Remco Daalder, Soortenjager

Van de tienduizend bestaande vogelsoorten had Remco Daalder er nog 'maar' een dikke 700 gezien. Over zijn speurtocht naar zijn duizendste soort schreef hij het boek 'De Soortenjager'.

Het belang van bomenlanen

20210518_145130 60 km koelaan zreist gv 2021

De Koelaan in Zeist

© Gerdy Verschuure

Langs provinciale wegen zijn de laatste jaren omwille van de verkeersveiligheid veel bomen gekapt. Ze staan te dicht op de weg en dus zijn vaak oude, maar nog gezonde bomen omgezaagd. Maar zo’n besluit gaat voorbij aan de vele waarden die bomenlanen hebben in het landschap. Het boek ‘Bomenlanen” zet al die waardes op een rijtje.

Hanami

In Japan trekt men er in deze tijd op uit om, onder het genot van eten en drinken, met elkaar de fragiele schoonheid van de kersenbloesem te bewonderen. Aan dit fenomeen van bloesem kijken, Hamani in het Japans besteed het Museum Volkenkunde te Leiden een expositie. Naast het museum staan negen prachtige kersenbomen, sakura, een kado van Japan.

IMG_2526 2

Een icoon van de ijstijd: de reuzenbever

Van de wolharige mammoet weten we nu hoe die er uit zag, maar hoe zag de reuzenbever er uit? Ook een dier van de ijstijd maar minder bekend. Om exact te weten hoe dit dier er uit heeft gezien, is er een speciaal reuzenbever-onderzoeksteam opgericht. Een team dat dat tezamen met privé verzamelaars een duidelijk beeld gaat creëren van dit bijzondere ijstijdzoogdier.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.