Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Japan gaat weer op walvissen jagen

  •  
27-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Walvis_Gregory-_Slobirdr_-Smith-Flickr.jpg

© Fotograaf: Gregory "Slobirdr" Smith (Flickr Creative Commons)

Japan trekt zich terug uit uit de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) en begint in juli volgend jaar weer met de commerciële jacht op walvissen. Een woordvoerder van de Japanse regering heeft dat bekend gemaakt. Walvisvlees wordt in Japan gezien als een delicatesse.
De regering zegt dat de walvissenpopulatie voldoende is hersteld en dat er weer commerciële jacht op de walvissen mogelijk is. Ze willen gaan jagen in de Japanse territoriale en economische wateren van het Zuidpoolgebied.
"Japan zegt dat er nu genoeg wetenschappelijk bewijs is dat er van bepaalde soorten voldoende zijn en dat commerciële jacht duurzaam kan worden uitgevoerd", zegt correspondent Kjeld Duits in het NOS Radio 1 Journaal.

‘Voor de wetenschap’

Tokio had al langer klachten over de IWC. Ze stellen dat de organisatie zich te veel bezighoudt met de bescherming van walvissen, terwijl de commissie juist was bedoeld om de walvisbestanden te behouden waardoor ze duurzaam bejaagd kunnen worden. Het lidmaatschap dwong Japan om zich te houden aan het verbod op walvisjacht, maar dat heeft het land nooit echt gedaan. Er werden de afgelopen tientallen jaren walvissen gevangen voor zogenaamd ‘wetenschappelijk onderzoek’.
In het NOS Radio 1 Journaal vertelt correspondent Kjeld Duits dat commerciële jacht al sinds de jaren 80 verboden was. Maar volgens de regels van de IWC moesten de ‘voor de wetenschap’ gevangen walvissen zo volledig mogelijk verwerkt worden. Milieuorganisaties als Sea Shepherd en Greenpeace zeiden dat Japan zo misbruik maakte van de regels.
Ook bij Antarctica werd gejaagd totdat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag in 2014 oordeelde dat de Japanse walvisjacht geen wetenschappelijk doel diende. Het vangen van walvissen werd verboden in het Zuidpoolgebied, maar Japan hield zich daar maar één jaar aan. Vervolgens vingen ze 333 walvissen per jaar.

Ook Noorwegen en IJsland

Naast Japan jagen ook Noorwegen en IJsland op walvissen ondanks het verbod. Noorwegen vangt elk jaar 1300 walvissen en IJsland vangt vinvissen na een pauze van twee jaar. Terwijl vinvissen door verschillende natuurorganisaties worden aangemerkt als bedreigde diersoort.
Het Japanse besluit is mogelijk een onderhandelingstactiek, denkt correspondent Kjeld Duits. "IJsland is in het verleden uit de IWC gestapt en later weer lid geworden. Het land kreeg toen een uitzonderingspositie en mocht een bepaald aantal walvissen vangen. Misschien probeert Japan ook zoiets voor elkaar te krijgen."
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.