Tien jaar geleden kon je hier misschien een blauwe reiger in een boerensloot tegenkomen. Nu is ’t Sohr een van de meest rijke moerasgebieden van Limburg. Op de plek waar ooit de Maas stroomde, is in de oude rivierbedding weer ruimte gekomen voor natuur. En dat levert bijzondere vogels op.
Voor het project Maaspark Ooijen-Wanssum is niet allen direct langs de oevers van de Maas gewerkt aan ruimte voor water. Ook op plekken waar de Maas duizenden jaren geleden stroomde, werd opnieuw natuur aangelegd. Deze lagergelegen delen bleken namelijk de ideale plek voor waterberging en natuur.
Waar de riviernatuur rondom de Maas een open en uitgestrekt karakter heeft, is ’t Sohr juist een bijna ondoordringbaar moeras. De combinatie van open water, riet, snelgroeiende wilgen en struiken, en afstervende hoge bomen, zorgen samen voor een explosie aan soorten in het 2012 opgeleverde gebied.
In het broedseizoen is het de ideale plek voor kleine moerasvogels, maar in deze tijd van het jaar zijn die al vertrokken. De boomvalk duikt nog wel op, ziet Bjorn Alards van Staatsbosbeheer. Deze roofvogel heeft hier dit jaar gebroed. Met al dat open water zijn er namelijk genoeg libellen om op te jagen.
In zijn vlucht trekt hij de vleugels van de libel al af, om hem daarna op te eten. Boomvalken trekken in het najaar naar Afrika, waar ze overwinteren tot april.
Een broedvogel, maar net zo’n spectaculaire roofvogel is de visarend. Tijdens de trek van Europa naar Afrika houdt hij zich soms enkele dagen op in Ooijen-Wanssum. Hij jaagt op vis, iets wat hij eerder niet in de plassen van ’t Sohr kon vinden. Toch is de afgelopen jaren het water steeds voller komen te zitten met vissen en kan hij ook hier een maaltijd bij elkaar jagen.
Kijk zondag 10 november 2024 om 19.25 uur naar de uitzending over Maaspark Ooijen Wanssum op NPO 2!
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.