In november vorig jaar begon hij met zijn wandeling van Amsterdam naar Gibraltar: schilder, vogelaar en bovenal natuurgenieter Jacques Gregoire. Over een afstand van ruim 3000 kilometer volgt hij de grote rivieren tot aan de Franse kust om vervolgens langs de kust Spanje in te lopen. Ruim twintig kilometer per dag legt Gregoire af, allereerst de Maas volgend, vervolgens de Saone of Rhône. Elke dag dat hij loopt maakt hij een aquarel van de biotoop en legt hij met name de geologische veranderingen vast. Alle vogelsoorten die hij gedurende de dag ziet worden genoteerd. Later maakt Jacques Gregoire hier met pen en inkt een tekening van.
Zwarte roodstaart in Arles, fotograaf : Jacques Gregoire
Camargue
De Camargue is voor de Nederlandse trekvogels een zeer belangrijk wetland in Zuid-Frankrijk. Naast de wereldberoemde witte paarden en de flamingo’s is het in het moerasgebied een komen en gaan van tureluurs, steltkluten, bergeenden, zilverreigers en vele andere (trek)vogels. In maart kwam Jacques Gregoire aan in de Camarque. Bij de monding van de Rhône. Vroege Vogels radio zocht hem daar op. Hij maakte van het gebied de volgende prachtige opname:
Onder druk
Net als vele andere natuurgebieden staat de Camargue ook flink onder druk. Na de Tweede Wereldoorlog begon men in het gebied met zeer intensieve rijstteelt. De Camargue werd door het netwerk van dammen en dijken bijna geheel afgesneden van de natuurlijke instroming van zoet en zout water. Dit tast de oorspronkelijke flora en fauna aan en heeft er uiteindelijk toe geleid dat een deel van de oorspronkelijkheid van het gebied is verdwenen. Natuurbeschermers zijn nu druk bezig zo veel mogelijk van de oorspronkelijke staat van het gebied te herstellen.
Jacques Gregoire
Mocht u de wandeltocht van Jacques Gregoire willen volgen, dat kan
hier
.