© Ikjelle
Ganzenjacht, Race against waste en overige onderwerpen van de radio-uitzending op zondag 30 maart 2025.
Luister de onderwerpen terug op de volgende startpunten:
00:04:32- Begin tocht over het Naardermeer
00:32:41 - Annie Mostert: een leven lang aan het Naardermeer
00:40:24 - Tocht over het Naardermeer deel 2 - Aalscholverkolonie
01:40:16 - Tocht over het Naardermeer deel 3- trilveen
01:48:20 - Race against waste
02:17:20 - Nu ook in vroege voorjaar jacht op ganzen
02:37:13 - Tocht over het Naardermeer deel 4- Eendenkooi
02:42:40 - Natuurbeschermers
Tijdens de uitzending die in het teken staat van ons ‘afscheid van het Naardermeer’ neemt verslaggever Gert Elbertsen ons live mee op het Naardermeer. Met een fluisterboot en drie gasten die dit oudste natuurmonument van Nederland van haver tot gort kennen, gaat hij kijken wat voor moois er deze ochtend te vinden is.
In een poging om het aantal grauwe ganzen effectiever te beperken, zet de Provincie Noord-Holland sinds vorig jaar in op 'beheer met het geweer' in het vroege voorjaar. Op Texel wordt daar nu voor het tweede jaar mee geëxperimenteerd. Werkt het? En wat is het effect op de rest van de natuur, als er zo vlak voor het broedseizoen wordt gejaagd in de natuurgebieden?
Het nieuwe beleid is een onderdeel van het 'Ganzenplan' dat onlangs door de Provinciale Staten van Noord-Holland werd goedgekeurd. Uiteindelijk moet het plan worden gedragen door vijf provincies. De gedachte achter het nieuwe beleid is dat het effectiever is om een koppeltje ganzen te schieten voordat het een nest gaat bouwen. Op die manier wordt - zo hopen de beheerders - een hoop nieuwe aanwas voorkomen. Maar na het eerste jaar is er van enige afname nog geen sprake, vertelt ganzenkenner Bernard Spaans van de Vogelwerkgroep op Texel.
Een wedstrijd om basisschool leerlingen bewust te maken van de milieu-impact van de kledingindustrie. Want hoeveel liter water is er wel niet nodig om een spijkerbroek te maken en waar gaat de kleding heen die je weggooit? Kasper de Rooy van Race against waste geeft gastlessen om kinderen te leren duurzamere keuzes te maken tijdens het consumeren. Voor een gastles gaat hij naar basischool de Hasselbraam in Leiderdorp.
Het Naardermeer is het eerste natuurgebied dat door Natuurmonumenten is aangekocht. Om precies te zijn op 3 september 1906. De aankoop kenmerkt de start van de natuurbeweging in Nederland. Hoe het daarna verder ging beschrijft natuur- en landbouw-historicus Kristian Mennen in zijn boek ‘Natuurbeschermers; een politieke geschiedenis van de natuurbeschermingsbeweging'. Hij is verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en voorheen aan de Universiteiten in Utrecht en in Nijmegen.
Sinds 1947 woont Annie Mostert aan het Naardermeer. De meeste wandelaars kennen haar, want de nu 100 jarige Annie Mostert heeft ruim twintig jaar geleden haar tuin omgetoverd tot een gastvrije plek. Op haar terras kun je op een zonnige dag koffie, thee en appeltaart voor 1 euro nuttigen. Van verhuizen moet Annie Mostert niks weten: "Nee ik woon hier prachtig en ga hier nooit meer weg !"
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.