Een keer per jaar worden de Schotse hooglanders in het natuurgebied de Broekpolder samengedreven in een kraal. Het is tijd voor de jaarlijkse gezondheidscontrole. Hun bloed wordt afgenomen, de oormerken worden gecheckt en haren worden 'getrokken' voor DNA onderzoek.
Schotse Hooglanders en natuurgebieden
Dit herkenbare runderras met zijn lange roodbruine haren en lange horens is een herkenbaar beeld in de Nederlandse natuurgebieden.Ze worden het jaar rond ingezet als grote grazers. Doordat ze weinig nodig hebben, zowel winter als zomer buiten kunnen staan en zich voeden met planten die andere grazers links laten liggen zijn ze uitermate geschikt voor het onderhoud van de natuurgebieden.
Natuur wordt vanzelf ruiger, maar als er verder niks aan gedaan wordt, groeit het helemaal dicht. De hooglanders spelen hierin een belangrijke rol; in de zomer grazen zij op de open plekken. ’s Winters, als het gras niet meer groeit, snoeien ze de bomen waardoor daar weer andere planten een plek krijgen. Doordat de dieren voortdurend door het gebied trekken, houden ze het gebied open. Bovendien zijn ze erg selectief in hun eetgedrag waardoor vele planten en bloemen gespaard blijven en andere woekeraars, zoals de berenklauw, worden weggevreten.
Broekpolder
Ook in de Broekpolder, een natuurgebied van 120 hectare bij Rotterdam, worden de Hooglanders ingezet. Het hele jaar houden de runderschouwers van
Free Nature
de kudde in de gaten maar een keer per jaar wordt deze samengedreven in een kraal. Hier nemen zij bloed af om de gezondheid te controleren, zetten nieuwe oormerken en 'trekken' haar, waarmee ze het DNA in de kudde kunnen vergelijken om in de gaten houden dat er geen inteelt plaatsvindt. Alles om de gezondheid van de Schotse hooglanders in het gebied te garanderen.