Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jaarlijks twintig mensen vergiftigd door eten van paddenstoelen

  •  
14-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
724 keer bekeken
  •  
2564d1745c993a37cdbeae4823fd52a7

Groene knolamaniet

© ladylove40

Nu de paddenstoelen weer uit de grond schieten, roept het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) in Utrecht op om toch vooral voorzichtig te zijn met het eten ervan. Dat moet je echt alleen doen als je veel verstand hebt, want gemiddeld lopen twintig mensen per jaar vergiftiging op door het consumeren ervan. Sinds 2019 zijn er zelfs vier mensen overleden, aldus het centrum.


"Het werkelijke aantal vergiftigingen ligt waarschijnlijk hoger, want niet alle gevallen worden bij ons gemeld", zegt Henneke Mulder-Spijkerboer, wetenschappelijk-literatuuronderzoeker van het NVIC, onderdeel van het UMC Utrecht.

Groene knolamaniet

Het wordt in Nederland steeds populairder om zelf paddenstoelen te plukken, merkt Staatsbosbeheer. Voor Oost-Europeanen is het heel gewoon en dat lokt steeds meer andere liefhebbers naar het bos. Paddenstoelen plukken is echter verboden. Sommige gemeenten hebben dat verbod ook opgenomen in de plaatselijke regels. Boswachters van Staatsbosbeheer knijpen over het algemeen een oogje dicht, als mensen niet meer dan een handjevol paddenstoelen meenemen. Grote hoeveelheden wegplukken staan zij niet toe, aldus een woordvoerder.

Maaltijd 

Het grootste risico lopen mensen die een maaltijd van zelf geplukte paddenstoelen maken, omdat ze zo in een keer veel binnenkrijgen. Mulder raadt aan geen risico's te nemen en het bij kijken naar paddenstoelen te laten als je niet heel exact weet met wat voor exemplaren je te maken hebt. "Het is een heel specialistisch onderwerp en de praktijk wijst uit dat veel mensen hun kennis overschatten."

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten organiseren in de herfstvakantie tal van paddenstoelenwandelingen. Die behoren tot de populairste uitjes van de natuurbeheerders. "De herfst is sowieso een heel populair seizoen. Veel mensen grijpen een mooie dag aan om nog even lekker naar buiten te gaan", aldus Staatsbosbeheer.

a73648187a45cff56adf47adfeb73ad9

Voorjaarskluifzwam

© breugelm

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.