Wilde eend
© Wilde eend in het slib, foto: nitahoek
Het begon in 2002 met de ijsvogel. Via (onder veel meer) roerdomp en boerenzwaluw, kwamen we in 2019 bij de wulp uit. En nu hebben SOVON Vogelonderzoek en de Vogelbescherming 2020 uitgeroepen tot het jaar van …. de wilde eend!
Bij sommigen gaan de wenkbrauwen misschien omhoog, bij zo’n doodgewone vogel in de spotlights. Maar wij praten met een bioloog die waarschijnlijk een gat in de lucht sprong bij de keuze voor de wilde eend. ‘De wilde eend is zó gewoon dat bijna niemand doorheeft dat sinds 1990 het aantal broedvogels met ongeveer een derde is afgenomen’, vertelt Erik Kleyheeg van SOVON. ‘We denken dat dit komt omdat er te weinig kuikens groot worden om de populatie in stand te houden. Vreemd genoeg gaat het met de krakeend juist wel goed. Die lijkt in zijn gedrag en zijn levenswijze heel erg op de wilde eend, alleen broedt de krakeend net wat later dan de wilde eend. Misschien zit daar wel de sleutel voor de oplossing van het probleem van de wilde eend.’
Iedereen kan meedoen aan het onderzoek naar deze soort in het ‘Jaar van’. Kijk op de speciale website hoe je – ook zonder veel ervaring – mee kunt helpen aan gedegen wetenschappelijk onderzoek!
Kleyheeg geeft ook alvast een tip voor mensen die de wilde eend zelf een handje willen helpen. ‘Met wat kippengaas en stro kun je een heel eenvoudige broedkorf maken. Daarmee bescherm je de eenden tijdens het broeden en zorg je ervoor dat in ieder geval de eieren of de broedende moeder niet opgegeten kunnen worden door rovers.’
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.