De laatste weken is er in Nederland een invasie van grote barmsijzen. Met honderden tegelijk vliegen de kleine vogels ons land binnen op doorreis of om te overwinteren. Iemand die elke kans aangrijpt om ze te zien is fotograaf Chris van Rijswijk. In het Rotterdamse havengebied zijn de barmsijzen neergestreken, vlak naast een testgebied voor vuurwerk.
Invasie barmsijzen
Het najaar van 2017 kan gezien worden als een invasiejaar voor grote barmsijzen. Ieder jaar trekken de barmsijzen rond de herfst door Nederland maar nu werden er sinds eind november ineens honderden tegelijk waargenomen. Ze komen vanuit de taiga en trekken naar onder andere West-Europa als ze niet genoeg voedsel kunnen vinden. Op zich zijn deze invasies niet iets nieuws. Elke tien tot twaalf jaar worden er van dit soort grote invasies waargenomen. Een deel van de barmsijzen die in Nederland zijn neergestreken gaan hier overwinteren.
Rode pet van de barmsijs
De barmsijzen zijn te vinden in berken en elzen in groepjes, hangend aan dunne twijgjes om van de zaden te eten. De grote barmsijs is grijzig met een lichte vleugelstreep en een zwarte bef. Het voorhoofd is rood en bij de mannetjes wordt de borst rood-roze in de broedperiode.
Groep grote barmsijzen. Fotograaf: Chris van Rijswijk
Enorme afstanden
De kleine vogels met de rode petjes staan er erom bekend om enorme afstanden te overbruggen. Geringde exemplaren uit Noord-China zijn in Den Haag teruggevonden en een barmsijs uit de Verenigde Staten had 10.000 kilometer overbrugt naar Siberië. Het zijn echte nomadische vogels die vaak optrekken met putters en sijzen.
Voor meer informatie over de barmsijs en mooie foto's zie de website van
Chris van Rijswijk