In Nootdorp zijn ze de Amerikaanse rivierkreeft behoorlijk zat. Hij vernielt oevers en waterplanten en eet alles op wat 'm voor de scharen komt. Bovendien worden het er steeds meer. Het waterschap zoekt naar een oplossing.
Dertig jaar geleden werd de Amerikaanse rivierkreeft voor het eerst gezien in Nederland. Nu zitten er naar schatting vele honderdduizenden kreeften in de Nederlandse wateren. Vooral in het Groene Hart zijn het er veel; daar wordt per hectare oppervlaktewater tot 800 kilo rivierkreeft gevonden.
Exoten
In Nederland komt van oorsprong alleen de Europese rivierkreeft voor. Sinds de tweede helft van de vorige eeuw zijn daar verschillende exoten bij gekomen. De meeste soorten zijn ingevoerd om te consumeren, maar zijn vervolgens ergens in het wild uitgezet of ontsnapt. Veel van die nieuwe soorten lijken zich razendsnel te verspreiden. Met behulp van deze zoekkaart zijn de verschillende soorten te herkennen: Zoekkaart rivierkreeften
Lekkernij
De Amerikaanse rivierkreeft is dus niet alleen een plaag, maar ook een delicatesse. Landen die rivierkreeft exporteren, hebben te maken met meer vraag dan aanbod. De meest voor de hand liggende oplossing voor de grote verspreiding van rivierkreeft in Nederland lijkt dan ook om de sloten en plassen leeg te vissen en de rivierkreeft op te eten.