Er zijn weer grote kruisbekken in het land. Dat komt maar heel af en toe voor. Vogelaars rukken dan ook massaal uit om deze vogeltjes te bekijken, bijvoorbeeld op Texel.
De grote kruisbek (Loxia pytyopsittacus), een zangvogel uit de familie van de vinken, broedt van Scandinavië tot Siberië. Hij leeft daar van de zaden van de grove den. Als er in het noorden een slecht mastjaar is, met weinig zaden, vliegen de vogels noodgedwongen naar het zuiden.
Dat komt niet zo heel vaak voor. De laatste grote invasie in ons land was in 2013/2014. Daarvóór waren er een paar kleine invasies en vervolgens moeten we terug naar de 19e eeuw om een grote toestroom van deze vogels te zien. Of de huidige toestroom het begin is van weer zo’n grote invasie zal de tijd uitwijzen.
Dikke ondersnavel
De grote kruisbek lijkt heel erg op de gewone kruisbek, met zo’n gekruiste snavel, maar hij is in alles groter, zwaarder en forser. Opmerkelijk is vooral z’n dikke ondersnavel die wel een dreun lijkt te hebben gekregen bij een bokswedstrijd. Die forse snavel heeft de grote kruisbek ontwikkeld om de onrijpe zaden uit de kegels van de grove den te peuteren. Die dennenappels zijn namelijk veel harder dan die van de fijnspar, het voedsel van de (gewone) kruisbek.