Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

‘Invasie gevreesd van de platwormen’

  •  
15-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
703 keer bekeken
  •  
platwormen

© 1) Marionfyfea adventor 2) De grote Australische tweestreep Caenoplana bicolor 3) De hamerhoofdlandplatworm - Bipalium kewense

Platwormen lijken onschuldig, maar het zijn toppredatoren van bodemdieren. In Nederland zijn drie soorten exotische landplatwormen bekend, zo blijkt uit een recente publicatie in het tijdschrift Nederlandse Faunistische Mededelingen. Omdat platwormen regenwormen eten kunnen ze een negatieve invloed hebben op de bodemkwaliteit, zowel in de natuur als in de land- en tuinbouw. In Engeland zijn al 15 soorten exotische landplatwormen gevonden en is vastgesteld dat regenwormpopulaties aangetast worden. Nader onderzoek in Nederland is hard nodig. Ronald Sluys van Naturalis luidde recent de noodklok in het artikel Invasion of the flatworms in American Scientist.
De laatste decennia wordt in Europa steeds vaker melding gemaakt van import van landplatwormen met potplanten, met name uit Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. In Engeland zijn al 15 soorten vastgesteld. Deze handhaven zich deels in kassen, maar sommige, zoals de Nieuw-Zeelandse landplatworm Arthurdendyus triangulatus , zijn zelfs invasief in het buitengebied. De Nieuw-Guineese landplatworm Platydemus manokwari wordt door de IUCN tot de 100 meest gevaarlijke invasieve exoten gerekend omdat deze soort inheemse slakken kan uitroeien, met name op eilanden.

Bijzondere dieren

Platwormen kunnen lang zonder voedsel en zijn bijna niet dood te krijgen, mede omdat hun lichaam kan regenereren als het beschadigd of door midden gehakt wordt. Omdat ze vies smaken kennen ze ook nauwelijks natuurlijke vijanden. Dit maakt ze lastig te bestrijden. In Nederland zijn tot nu toe drie exotische landplatwormen gevonden, maar dit is ongetwijfeld nog maar het topje van de ijsberg:
  • De hamerhoofdlandplatworm Bipalium kewense komt in kassen voor, maar in kan onze streken niet buiten overleven.
  • De grote Australische tweestreep Caenoplana bicolor werd in 2014 gefotografeerd in een tuin in Castricum. Deze worm kan tot 12 centimeter lang worden.
  • Marionfyfea adventor is een kleine soort die pas in 2016 werd beschreven, op basis van dieren uit Nederland. Deze worm is verder bekend uit Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, maar komt van oorsprong waarschijnlijk uit Nieuw-Zeeland.
In Scandinavië en Groot-Brittannië worden al maatregelen genomen om exotische landplatwormen buiten de deur te houden. Het lijkt daarom hoog tijd om ook in Nederland nader onderzoek uit te voeren, zodat we bij een heuse invasie niet achter de feiten aanlopen, en tijdig maatregelen kunnen nemen tegen verspreiding. De werkgroep Landplatwormen van EIS Kenniscentrum Insecten zal in 2017 een start maken met een inventarisatie.
Luister naar de reportage van 15 januari 2017
Tekst: Sytske de Waart (werkgroep Landplatwormen EIS Kenniscentrum Insecten) en Ronald Sluys (Naturalis) 
Bron: Nature Today

Meer over:

platworm
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.