De inktviszwam lijkt met zijn rozerode, sponsachtige tentakels rechtstreeks uit een sciencefictionfilm te komen. Maar niet alleen zijn vorm is opvallend. Ook de sterke stankgeur die hij afscheidt, maakt hem een opvallende exoot. "Ik heb drie jaar naar deze zeldzame stinkzwam gezocht, die ooit uit Australië over is gekomen," schrijft Tim Wijgerde. Hij maakte deze bijzondere timelapse van de inktviszwam!
"De inktviszwam schiet, net als de grote stinkzwam, als een soort springveer uit een duivelsei. Het sponsachtige lichaam bestaat meestal uit vier tot zes armen, die aan de binnenzijde zijn bedekt met een stinkende, kleverige sporenmassa. Dit zogenaamde gleba trekt aasvliegen aan, die de sporenmassa opeten en verspreiden", schrijft Tim.
De zwam begint op de grond als een wit, leerachtig duivelsei. Wanneer de zwam rijp is splijt deze aan de bovenkant open. In dit duivelsei zijn de tentakels al goed te zien. Uit het ei komen de lange tentakels die met elkaar verbonden zijn door een gemeenschappelijke stronk. Die stronk blijft omhuld door de resten van het duivelsei.
Duivelsei inktviszwam
© LidideBoer
De soort komt origineel voor in Australië en Tasmanië. Hij is voor het eerst in Nederland gezien in 1921 en werd in 1914 al in Engeland aangetroffen. Dat laatste jaartal doet vermoeden dat de sporen van de soort meegevoerd zijn door Australische soldaten die hebben gevochten in de Eerste Wereldoorlog. Een andere theorie is dat de sporen van de zwam hier zijn gekomen via Australische wol.
© henk1949
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.