Koninginnenpages zitten aan elkaar vastgeplakt
© Fotograaf euroblinkie
Een geleedpotige is niet altijd even gemakkelijk te fotograferen. Voor je het weet, fladdert de vlinder weer verder of gaat de spin er vliegensvlug vandoor. De paring van deze soorten is dan misschien nog wel het meest voor de hand liggende moment om op de foto te zetten.
Het viel ons op dat er heel wat standjes zijn die de verschillende soorten bezigen. Bij sommigen is de paring een indrukwekkend schouwspel! Hieronder volgt een selectie van de mooiste foto's:
Paringswiel van paardenbijters
© Fotograaf Jacqueline Gerhardt
Het paringswiel van twee enorme paardenbijters is een ingewikkeld standje. Van tevoren brengt het mannetje zijn sperma naar het midden van zijn lijf. Daarna kan hij met zijn achterlijf een vrouwtje vastpakken net achter de kop, de zogenaamde tandempositie. Het vrouwtje legt haar geslachtsopening tegen het mannetje aan voor de daadwerkelijk overdracht van sperma. Zowel echte libellen als juffers vormen zo'n paringswiel tijdens de voortplanting en blijven soms uren in dit standje. Ze vliegen daarbij ook rond.
Zilvervlekdansvliegen paren hangend
© Fotograaf Elzm_54
Zilvervlekdansvliegen maken er helemaal een kunstje van. Het mannetje vangt eerst een prooi. In de lucht botst het vrouwtje tegen hem aan en neemt de prooi over. Ze laat het mannetje dan met haar paren. Dit mannetje heeft ervoor gekozen ergens te gaan hangen terwijl de paring plaatsvindt. Tijdens de bevruchting zuigt het vrouwtje de prooi vervolgens leeg.
Parende schorpioenvliegen
© Fotograaf JokeNijenhuis
De gewone schorpioenvlieg ziet er gevaarlijk uit met een soort angel als een echte schorpioen, maar dit tangvormig orgaan is volkomen ongevaarlijk. Alleen mannetjes hebben zo'n krullend achterlijf en hij gebruikt het bij de paring. In een soort kruislings standje grijpt het mannetje met zijn achterlijf het vrouwtje vast.
Twee klein geaderd witjes
© Fotograaf Boogschutters
De kleine geaderd witjes vouwen hun vleugels helemaal in elkaar en kiezen ervoor om te paren met het achterlijf naar elkaar toe gericht. De mannetjes van de vlinders hebben ook een soort tang (valven) waarmee het vrouwtje kan worden vastgehouden tijdens de daad. Zo zitten de vlinders soms enkele uren aan elkaar vast, waardoor ze zich maar moeilijk kunnen verplaatsen. Als er gevaar dreigt, kunnen ze nog wel gezamenlijk wegvliegen.
Omhelzing van twee groene kaardertjes
© Fotograaf adbakker
De spannendste paring is toch wel die van de spinnen waarbij het mannetje wel heel voorzichtig te werk moet gaan. Althans van sommige spinnensoorten is bekend dat een mannetje een versierpoging al vóór de daad moet bekopen met de dood. Het vrouwtje van het groene kaardertje is erg 'lief' en laat na de paring het mannetje meestal nog even bij haar wonen. Na een paar weken sterft hij alsnog en wordt dan opgegeten.
Parende schapenteken
© Fotograaf Breugel
Tuurlijk mogen deze schapenteken zich ook voortplanten, maar het is misschien wel de 'onaangenaamste' foto in deze serie. Tijdens de paring sleept een vrouwelijke teek een veel kleinere man onder zich mee zodat de eitjes bevrucht kunnen worden. Op de foto ligt het vrouwtje op haar rug en kan je de eitjes onder de huid zien zitten. Het zijn er wel heel veel!
Trio van wilde bijen
© Fotograaf Gretha Andeweg
Tenslotte de paring die toch wel het meest wordt gezien: gewoon bovenop elkaar. Dit zie je bij heel veel soorten insecten: van wilde bijen tot lieveheersbeestjes. Om dit standje toch iets 'spannender' te maken hebben deze wilde bijen er een triootje van gemaakt.
Mocht je zelf ook een mooie foto hebben gemaakt van een paring, plaats deze dan op onze Fotopagina!
Bron: Vlinderstichting, Waarneming.nl, Wikipedia
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.