In het najaar verschijnen grote groepen spreeuwen. De vogels verzamelen zich om samen te overnachten. Voordat ze zich settelen op hun slaapplaatsen, dansen ze in grote zwermen door de lucht. Melissa Kalden filmde deze spreeuwenzwerm 's avonds bij de Reeuwijkse Plassen.
Spreeuwen verzamelen zich in zulke grote groepen om samen te overnachten. Dit is veiliger, want potentiële vijanden worden zo sneller gesignaleerd. Daarnaast is het voor een rover als een sperwer moeilijker om één spreeuw te vangen in die constant bewegende zwerm. Ten slotte volgen de spreeuwen elkaar ’s ochtends naar goede voedselplekken.
Marnella Verschoor filmde deze indrukwekkende 'spreeuwendans' bij de Westeinderplassen.
Wat indrukwekkend dat al die spreeuwen niet met elkaar botsen! Dat komt onder andere omdat ze allemaal even snel vliegen, zo’n 36 kilometer per uur. Naast die snelheidslimiet houdt een spreeuw altijd zijn zeven buurvogels in de gaten, om niet tegen hen aan te botsen. Als een paar vogels dan van koers veranderen, verspreidt die beweging zich als een golf door de hele wolk.
© Spreeuw, foto: fozzje
De vormen die een spreeuwenzwerm soms aanneemt zijn dus het gevolg van allemaal dezelfde snelheid aanhouden en het volgen van je zeven buurvogels. De meest spectaculaire vormen ontstaan in heel grote groepen, met minstens 2.000 vogels.
Met dank aan de Vogelbescherming
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.