Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Indringers vergallen planten

  •  
14-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
612 keer bekeken
  •  
Galappel op eik

© Galappel op eik - Fotograaf: Arnold Grosscurt

De meesten van ons hebben het wel eens gezien, een opvallende vergroeiing van een plant. Dit kan in de vorm van vlekjes, wratjes of kleine balletjes zijn. Deze vergroeiingen heten gallen en worden door de plant zelf gemaakt als reactie op een indringer. Een indringer is bijvoorbeeld een insect  dat haar eitjes op het blad van de plant legt. De gal dient dan uiteindelijk als behuizing en voedsel voor de larve.
De bekendste insecten die zorgen voor gallen zijn bladwespen, de galmuggen en de galwespen. Maar er zijn ook muggen, vliegen ,vlinders , mijten, luizen, vlooien, schimmels, virussen en bacteriën die kunnen zorgen voor galvorming.  De vorm van de gal is specifiek is voor een bepaalde parasiet.

Soorten gallen

In ons land komen rond de 400 verschillende soorten gallen voor. Elke galvormer heeft meestal zijn eigen waardplant. De meeste galsoorten komen voor op bomen en struiken. De zomereik heeft de meeste soorten. Op één blad kunnen meerdere soorten gallen  van verschillende parasieten voorkomen.
Meer dan 300 jaar geleden beschreef de Italiaanse bioloog Marcello Malpighi uit Bologna al zestig soorten gallen. Hij ontdekte ook dat galvorming door insecten wordt veroorzaakt en sprak als volgt over de plantengallen: "een dienstverlening van de plant aan de insecten en hun larven”.

Alle plantengallen van Nederland

Over alle Nederlandse plantengallen schreef entomoloog Arnold Grosscurt onlangs het boek 'Plantengallen'. Hij beschrijft ruim 400 bekende en bizarre gallen en geeft meer informatie over hoe ze gevormd worden en welk nut ze hebben. 
Lensgalwesp op een eik, Stokkum (Gld)

© Gal van een lensgalwesp op een eik - Fotograaf: Arnold Grosscurt

Pontania acutifoliae op Salix daphnoides, Les Contamines (1200m) (Haute Savoie, Rhone Alpes),

© Gal van een bladwespen op een wilg - Fotograaf: Arnold Grosscurt

Andricus kollari en A. lignicolus, Quercus sp.

© Gal van een knikkergalwesp op een zomereik - Fotograaf: Arnold Grosscurt

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.