Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

In West-Nederland dreigt zoetwatertekort

  •  
13-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
138 keer bekeken
  •  
Twentekanaal bij Almelo

Twentekanaal bij Almelo

© Fotograaf: Michiel Verbeek (CC BY-SA 4.0)

Waterschappen in West- en Midden-Nederland verwachten dat er volgende week een tekort aan zoetwater in het gebied ontstaat. Dat komt doordat de waterstand in de grote rivieren sterk gaat dalen, waardoor de Rijn niet voldoende water aanvoert. Tegelijkertijd is het erg warm en dringt er meer zout water vanaf zee het land binnen.

Waarschijnlijk wordt volgende week de Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA) ingezet, het systeem dat ervoor zorgt dat er via stuwen en gemalen zoetwater uit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal naar het westen wordt getransporteerd.

Watertekorten

Volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) is er nu nog geen sprake van watertekorten, omdat de waterschappen en Rijkswaterstaat al maatregelen hebben genomen om een extra watervoorraad aan te leggen. Maar het risico op watertekorten neemt wel toe, omdat het volgens het KNMI vrijwel droog blijft in de komende twee weken. De temperatuur loopt tot medio volgende week op tot boven de 30 graden Celsius. Daardoor verdampt veel oppervlaktewater.

Vaardiepte

De afvoer van de Rijn bij Lobith daalt volgens de LCW in de richting van 900 kubieke meter per seconde en kan nog verder zakken. Een afvoer van minder dan 900 kubieke meter per seconde is bijzonder en komt maar eens in de vijftig jaar voor. De beroepsvaart heeft nu al last van weinig vaardiepte en dat zal erger worden. Bij Eefde (Gelderland) wordt een tijdelijke pompinstallatie gebouwd om de Twentekanalen van voldoende water te voorzien, aangezien het peil van de IJssel te ver daalt. Op de Maas gelden beperkingen voor de scheepvaart. De wachttijden voor schutten lopen op.

Verzilting

De scheepvaart heeft ook last van schutbeperkingen bij de sluizen bij IJmuiden. Die maatregel is genomen omdat de verzilting in het Noordzeekanaal oploopt. Er wordt extra water aangevoerd via de Irenesluizen. Ook bij Spaarndam geldt een schutbeperking om zoutindringing tegen te gaan. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat zout water in de Vinkeveense Plassen stroomt. Op meer plekken in het land proberen waterschappen verzilting tegen te gaan.

Drinkwater

De LCW voorziet nog geen problemen met drinkwater. Het verbruik zal de komende zeer warme dagen flink stijgen, maar tegelijkertijd gaan veel mensen op vakantie. Dat laat het verbruik weer afvlakken, aldus de commissie. Het lozen van koelwater op de rivieren wordt scherp in de gaten gehouden om te voorkomen dat de watertemperatuur te ver stijgt.

Bron: ANP

Meer over:

water, droogte
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.