De wolvin die in maart werd doodgereden op de weg van Ede naar Arnhem had een uitgebreide longontsteking veroorzaakt door een Franse hartworm. Eerder zijn dode vossen gevonden die eenzelfde longontsteking hadden en daar droeg de besmetting bij aan hun dood. Het is echter niet zeker of de longontsteking van de wolvin invloed had op haar gedrag en daardoor een verhoogd risico op een verkeersongeluk veroorzaakte.
Drachtig
Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Wageningen en het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de universiteit van Utrecht vastgesteld na onderzoek van het dode dier. De wolvin, die een territorium had op de Zuidwest-Veluwe, was drachtig van acht embryo's en naast de longontsteking verder in goede conditie. De wolvin was geboren in een nest van het wolvenpaar op de Noord-Veluwe.
Prooi besmet met Franse hartworm
De longontsteking is volgens de onderzoekers veroorzaakt door de Franse hartworm (Angiostrongylus vasorum). Een inwendige parasiet die de dieren binnenkrijgen door het eten van besmette slakken of andere tussengastheren. Vossen zijn een natuurlijke gastheer van de parasiet en verspreiden de larven via hun ontlasting. Ook honden kunnen besmet krijgen met deze parasiet en ernstig ziek worden. Katten en mensen zijn niet gevoelig voor Franse hartworm.
Dat de worm kennelijk voorkomt in het leefgebied van wolven op de Veluwe kan mogelijk een gezondheidsprobleem voor de dieren veroorzaken.