Ondernemers op de Dam in Amsterdam voeren vandaag actie tegen zwerfafval. Er zijn muzikanten, feestelijk uitgedoste afvalprikkers en zogeheten afvalkoninginnen, met outfits gemaakt van plastic zakken en oude paraplu's en hoeden van weggegooide blikjes en snoepverpakkingen. De zelfbenoemde afvalkoninginnen prikken afval en proberen bezoekers van het Amsterdamse plein te motiveren zelf hun troep weg te gooien.
Met de actie willen de ondernemers aandacht "voor het nijpende probleem van de kapotte afvalbakken en het vele zwerfvuil dat het centrum nu al maanden in zijn greep houdt", zegt Richard Francke, voorzitter van ondernemersvereniging BIZ Dam.
Grote ergernis zijn vooral opengebroken vuilnisbakken en opengesneden vuilniszakken door mensen die op zoek zijn naar blikjes, die sinds afgelopen april 15 cent statiegeld opleveren. "Ondanks herhaalde oproepen richting de gemeente om meer reinigers in te zetten en een oplossing te bedenken voor de problemen met de vuilnisbakken, blijft het helaas een dagelijkse bende op straat", aldus Francke.
Een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Zita Pels wijst op een brief die eind juli door de wethouder naar de raad is gestuurd. Daarin noemt de wethouder de invoering van de nieuwe statiegeldregel plus bijbehorend afvaloverlast "een landelijk probleem waar nog geen goede oplossing voor is gevonden".
Als maatregel zet de gemeente sinds medio augustus in alle stadsdelen een extra duo van reinigers met voertuig in, die nieuwe zakken in vuilnisbakken hangen, de bakken sluiten en de rommel eromheen opruimen. Ook worden op sommige afvalbakken sloten geplaatst en is de gemeente bezig met een proef met zogeheten doneerrekjes op vuilnisbakken in het centrum. Daarin kunnen mensen hun blikjes en flesjes zetten, zodat hopelijk de vuilnisbakken niet meer worden opengemaakt.
Er wordt nog gewerkt aan het vinden van structurele oplossingen voor het zwerfafval als gevolg van die nieuwe statiegeldregels, aldus Pels in de brief.
De ondernemers zijn van plan de komende weken een vervolg te geven aan de opruimactie, door extra mensen in te zetten om de afvalbakken zelf dicht te maken en de rommel eromheen zoveel mogelijk op te ruimen. "Wij zijn van mening dat deze verantwoordelijkheid primair bij de gemeente Amsterdam ligt, maar als BIZ Dam kunnen wij het niet langer aanzien dat er niets lijkt te gebeuren", vertelt Francke.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.