Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

IJzige tuinspeurtocht

  •  
01-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hooiwagen_01.jpg
Wie denkt dat koudbloedige insecten en andere ongewervelden de winter als ei of in een rustfase doorbrengen, heeft het mis. Ga je tuin maar eens in, en ontdek dat het leven voor een flink aantal soorten op volle toeren doordraait. Sommige soorten hebben zich helemaal aangepast aan winterse omstandigheden. De kleine wintervlinder ( Operophtera brumata ) vliegt vooral rond in de maanden november en december, op zoek naar een vrouwtje. De winterhooiwagen ( Paroligolophus agrestis ) paart zelfs tijdens vriesnachten.
IJzige paardrift
Waarom doen deze dieren dat nu en wachten ze niet op de lente? Het antwoord is vrij simpel: in de lente doet iedereen het en is het gewoon veel te druk in de natuur. Door nu op zoek te gaan naar een partner hebben ze geen last van de concurrentie met vele andere soorten die juist in de lente en zomer actief zijn.  
Naast gespecialiseerde wintersoorten, zijn er ook soorten voor wie het leven van alle dag op een laag pitje doorgaat tijdens koude periodes.
Logement Tuinreservaat
Als je zorgt voor genoeg beschutte plekjes in de tuin met een dikke strooisellaag dan zijn er ondanks de kou plekjes te vinden waar het niet al te onaangenaam is. Hier zitten de kleine dieren goed beschut tegen de kou en zijn nog gewoon actief. Til in je tuin maar eens een stuk hout op of schuif eens een stapel bladeren opzij. Je zult zien dat het er krioelt. Maak die rommelhoekjes vooral ook onder de struiken want daar is de temperatuur altijd iets aangenamer. Let maar op: de sneeuw smelt er eerder weg.  
Bistro bladhoop
Als je gaat kijken in de rommelhoekjes dan zie je overal kleine diertjes wegspringen.  Dat zijn springstaarten, waarvan wel 230 soorten in Nederland voorkomen. Ook miljoenpoten en pissebedden als de ruwe pissebed ( Porcellio scaber ) en kelderpissebed ( Oniscus asellus ) zul je zien wegkruipen.  De voorjaarshooiwagen ( Rilaena triangularis ) groeit op in de strooisellaag om in het voorjaar volwassen te zijn. Het klinkt vredig, maar ook hier moet het klein gespuis opletten om niet ten prooi te vallen aan bijvoorbeeld  de gewone duizendpoot ( Lithobius forficatus ) en de loopkever ( Nebria brevicollis ). Die weten dat ze op deze beschutte plekjes  hun maaltje vinden om de winter door te komen.
Zonnende diertjes
Als in februari de zon schijnt kan er lokaal een lekker microklimaat ontstaan, waar sommige dieren onmiddellijk van profiteren. Op een luwe plek kan de zon al snel zorgen voor een aangename temperatuur. Hier kun je bijvoorbeeld een wolfspin of dwergspin zien die op zoek is naar een springstaart. Dansmuggen zoeken invallende zonnestralen op om in groepen sierlijke baltsvluchten uit te voeren. Op zonnige muren kun je opeens een vrolijk lieveheersbeestje zien lopen.
Bronnen: Stichting Oase en Jinze Noordijk en John T. Smit, EIS Nederland
Foto van vroegop
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.