Het kunstmatige eiland IJsseloog werd in 1996 aangelegd door Rijkswaterstaat in het Ketelmeer, tegenover de IJsselmonding, om vervuild baggerslib te bergen. Het eiland dankt zijn naam aan de ligging voor de monding van de IJssel en aan de vorm van het depot, zo rond als een oog. Op het grootste gedeelte van het eiland komt bijna niemand, en daarom is het er een klein vogelparadijs.
Vervuild slib
Vanaf 1950 tot 1990 werd verontreinigd slib aangevoerd via de IJssel en kwam op de bodem van het IJsselmeer terecht. Dit slib was afkomstig van afvallozingen door fabrieken in Nederland en Duitsland en het bevat giftige stoffen en metalen. In principe is het eiland voor niemand toegankelijk. Alleen de mensen die bij dit depot werken gaan elke ochtend met een boot naar hun werk.
Vogelparadijs
In het begin was het eiland een grote zandvlakte, maar inmiddels heeft de natuur hier zijn weg gevonden. Alle begroeiing is spontaan opgekomen en wordt ook nauwelijks beheerd. Vogelkenner Anton Wielink telt al twintig jaar de vogels op het eiland. Daarnaast is hij vanaf het begin betrokken geweest, dus hij kan van alles vertellen over de ontwikkeling van het eiland en over de ontwikkelingen in vogelstand. Milouska gaat met hem op pad om dit bijzondere stukje natuur van dichtbij te bewonderen.
Door de rust en de natuurlijke begroeiing leven hier ontzettend veel soorten vogels. Het begon met meeuwen, visdieven en ganzen, maar door de groei van bomen kwamen er ook steeds meer bosvogels zoals wielewalen, nachtegaal, en tuinfluiters. Ook andere dieren, zoals reeën, otters en bevers, hebben via het water hun weg gevonden.