In 2010 verscheen het boek 'Eating Animals' van Jonathan Safran Foer. Veel mensen werden na het lezen van dit boek vegetariër. Het boek legt de focus voornamelijk op de Amerikaanse vleesconsumptie. Foer vertelt hoe hij afwisselend vegetariër en vleeseter was en vraagt zich af waarom we nu precies dieren eten. Als undercoverjournalist duikt hij in de wereld van de vleesconsumptie en onderzoekt hij de verhalen die we onszelf vertellen om het eten van vlees te rechtvaardigen.
© Regisseur Christopher Quinn en Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Foto: Jesper Buursink
Documentaire
Nu gaat op het IDFA de documentaire met de gelijknamige titel in première van de regisseur Christopher Quinn. Quinn onderzoekt op dezelfde wijze als Foer met dezelfde vragen deze wereld van de vleesindustrie, alleen nu gewapend met een camera. Hij portretteert een indrukwekkend aantal wetenschappers, journalisten, activisten en boeren die ieder een facet van de bio-industrie belichten. Hiermee laat hij zien welke schokkend hoge prijs mens, dier en natuur betalen voor ons onstuitbare verlangen naar veel en goedkoop voedsel.
Het goede nieuws is dat ons vleesverlangen de laatste jaren gelukkig gestaag afneemt misschien wel door dit soort films en boeken.