Afrikaanse wilde hond
© Charles J. Sharp via Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Afrikaanse wilde honden, ook wel hyenahonden genoemd, bevallen 22 dagen later dan dertig jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers uit Botswana en van de Universiteit van Washington. De wetenschappers stellen dat klimaatverandering de oorzaak is van die verschuiving.
Door klimaatverandering verandert het levensritme van dieren en planten soms. Zo weten we dat sommige plantensoorten eerder gaan uitlopen en bloeien. En dat kan weer leiden tot veranderingen bij vogels en insecten die van die planten afhankelijk zijn. Nu blijkt uit onderzoek dat ook grotere diersoorten gedwongen worden om hun levensritme aan te passen.
Bijvoorbeeld de hyenahond. Dat is een wilde hondachtige met een lang, gevlekt lichaam die leeft in savannes, steppen en graslanden in Afrika ten zuiden van de Sahara. Door de mens is zijn leefgebied versnipperd geraakt.
De wetenschappers hebben gekeken naar data over een periode van dertig jaar over zestig roedels wilde hyenahonden in Botswana, met name naar het moment waarop de honden hun jongen kregen. Wat bleek? In 1989 kregen de hyenahonden hun jongen gemiddeld 22 dagen eerder dan nu het geval is.
En dat blijkt te maken te hebben met temperatuur. Door 22 dagen later te bevallen, is de temperatuur nog altijd hetzelfde als dertig jaar geleden. Dus de honden bevallen later zodat dat gebeurt bij de door hun geprefereerde temperatuur.
Helaas heeft die verschuiving een groot nadeel. Doordat de bevalling is verschoven, is de temperatuur hoger in de periode na de geboorte van de pups. Dat verlaagt hun overlevingskansen, aldus de onderzoekers.
En de soort staat er al niet zo best voor. Door versnippering en vernietiging van het leefgebied leven er nog maar 1400 volwassen hyenahonden in het wild.
Bron: Scientias
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.