Met een hybride warmtepomp kunnen consumenten 200 tot 600 euro per jaar besparen op hun energierekening. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond en zes organisaties.
De hybride warmtepomp is een combinatie van een elektrische warmtepomp en een hr-ketel. De elektrische pomp zorgt het grootste gedeelte van het jaar voor verwarming van de woning. De cv-ketel springt alleen bij als het echt koud wordt.
Hybride warmtepompen testen
De Consumentenbond testte zes hybride warmtepompen. Uit de test blijkt dat met alle zes flinke besparingen op de energierekening mogelijk zijn. Bewoners van vrijstaande woningen, gebouwd voor 1992, kunnen het systeem in zeven tot tien jaar terugverdienen. Bij rijtjeswoningen is de verwachte terugverdientijd tien tot vijftien jaar. Als de energiebelasting op gas omhoog en op elektriciteit omlaag gaat, zoals is afgesproken in het Klimaatakkoord, kunnen consumenten sneller hun investering eruit halen.
Te hoge aanschafprijs
De kosten variëren van 4450 tot 7575 euro, inclusief installatie. Daar gaat dan nog een overheidssubsidie van 1600 tot 1800 euro vanaf. De consumentenbond vindt de aanschafprijzen te hoog. "Als je wilt dat meer mensen een hybride warmtesysteem nemen, dan moet die prijs echt zakken", zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond. Ze pleit ook voor een verlenging van de fabrieksgarantie van twee naar tien jaar.