Steeds vaker worden burchten van dassen vernield. Ze worden volgestort met gier, de tunnels worden uitgegraven, of ze worden simpelweg platgewalst met tractoren.
En waarom? "De vervolging van dassen is altijd gebaseerd op kletspraat", stelt Jaap Dirkmaat van Das en Boom. 'Al sinds de verre geschiedenis gaan er onzinnige verhalen rond over deze roofdieren. Maar nee, ze nemen niet explosief in aantal toe, en nee, ze verspreiden ook geen ziekten, en het relatieve kleine beetje schade dat ze toebrengen aan landbouwgewassen wordt voor honderd procent vergoed.'
Camera's
De Vereniging Das en Boom zet nu steviger geschut in. Om vandalen af te schrikken, en ook om bewijsmateriaal te verzamelen tegen daders, worden bij verschillende burchten beveiligingscamera's opgehangen. 'Die camera's worden zelf ook weer beveiligd met camera's', vertelt Dirkmaat. 'In het verleden zijn al diverse camera's gestolen. Maar deze camera's zenden de beelden via het internet direct door, dus als iemand het in zijn hoofd haalt om deze weg te halen, dan hebben we de beelden daar ook van.'
Foto: Jaap Dirkmaat, klaar om een camera verdekt op te stellen bij een dassenburcht. (foto: Rob Buiter)
Crowdfunding
De beveiligingscamera's zijn duur en het is dus (nog) niet mogelijk om alle duizend burchten in Nederland te beveiligen. Daarom roept Das en Boom het publiek op om via crowdfunding mee te doen aan deze beveiligingsactie.
Via de website van Das en Boom kun je meedoen.
Verweesde dassen
Matthijs Baars kwam deze jonge verweesde dassen tegen. Waarschijnlijk zijn de ouders aangereden of op een andere manier overleden. Een van de jonge dassen is uiteindelijk in de opvang van Das en Boom terecht gekomen.