Op de redactie hebben wij onlangs een filmpje binnengekregen waarop huilende wolven te horen zouden zijn. Opgenomen ergens op de Veluwe. Het zou voor het eerst zijn dat dit ‘huilen’ in Nederland is vastgelegd. Volgens wolvenexperts, aan wie we het filmpje hebben voorgelegd, zouden het inderdaad huilende wolven kunnen zijn. Toch is het lastig om hard te maken dat de beelden ook 100% kloppen. Wolvenexpert en boswachter Mirte Kruit van Natuurmonumenten heeft onderzoek gedaan naar wolvengehuil. Zij is zondag bij ons te gast.
Huilers
Mirte Kruit is al sinds haar jeugd geïntrigeerd door de wolf. Ze liep tijdens haar opleiding stage in het Poolse Bialowiezawoud, waar het roofdier al langer wordt bestudeerd. Volgens Kruit huilen wolven om met elkaar te communiceren. En daar hebben ze verschillende redenen voor. Zo huilen wolven, die op jacht zijn geweest en terugkomen met hun buit, om contact te krijgen met de achterblijvers in de roedel. De huil van volwassen wolven is vaak stabiel en langgerekt. Terwijl de jonge exemplaren piepen en blaffen. In Polen maakte Kruit zich het wolvengeluid eigen. Ze kan het gehuil goed imiteren. Zo goed dat er soms zelfs wolven op reageren. Luister haar wolvengehuil hieronder terug.
Wolven op de Veluwe
Sinds een klein jaar leeft er op de Noord-Veluwe een roedel wolven. 2020 wordt een spannend jaar, want het is de vraag wat de welpen gaan doen, nu ze opgegroeid zijn. Blijven ze bij hun ouders of trekken ze weg? Verder is er een kans dat het wolvenechtpaar dit voorjaar weer jongen krijgt.
Inmiddels hebben we reacties van andere luisteraars gekregen, die op 2 januari ook wolvengehuil hebben gehoord op de Veluwe. Overkomt jou dit ook? Laat het ons weten!