Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Houtkapverbod in Russisch tijgergebied in stand

  •  
18-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_196564.jpg
Cruciaal leefgebied van de bedreigde Siberische of amoertijger is op het nippertje gered. Begin januari trad een decreet van de Russische overheid in werking over houtkap in het Russische Verre Oosten. Door de nieuwe wetgeving zou de beschermde status van maar liefst 80% van de Koreaanse pijnboombossen verdwijnen. WNF en Greenpeace tekenden onmiddellijk beroep aan tegen het besluit. En met succes want het ministerie heeft de wijziging geschrapt waardoor het verbod op houtkap in stand blijft.

Waardevol ecosysteem

De wouden in het Russische Verre Oosten zijn een thuis voor maar liefst een kwart van de bedreigde diersoorten in Rusland zoals de Siberische tijger en de visuil. “Het belang van de Koreaanse pijnboom voor het diverse ecosysteem is van onschatbare waarde”, zegt Petr Osipov van WWF Rusland. “Ontelbare dieren zijn afhankelijk van de pitten om de strenge Russische winter te overleven. Wilde zwijnen eten de calorierijke dennenappels, terwijl herten de noten opeten. En dit zijn dan weer de belangrijkste prooidieren van de amoertijgers. Alles hangt met elkaar samen.”

Strijd tegen kaalkap

Het is niet voor het eerst dat natuurorganisaties als WNF moeten strijden voor behoud van de bossen. Toen in 2007 houtkap in het gebied werd toegestaan is een groot deel van de pijnbomen direct omgehaald. In 2009 zag WNF nog met lede ogen aan dat een record aantal bomen werd geëxporteerd. De roep om een verbod werd uiteindelijk gehoord en om verdere kaalkap te voorkomen werd de Koreaanse pijnboom op een lijst van beschermde soorten geplaatst. Petr Osipov is blij dat het gevaar nu is afgewend, maar hij vreest dat het niet voorgoed zal zijn: “Vergeleken met andere regio’s in Rusland zou de impact van houtkap hier in de Amoerregio desastreus zijn voor tijgers en andere diersoorten. Gelukkig heeft het gezond verstand nu gezegevierd”.

Tijgerlanden

Behoud van het leefgebied is een belangrijk onderdeel van de afspraak die de 13 tijgerlanden in 2010 hebben gemaakt. Op een top in Moskou spraken de landen af dat in 2022, het volgende Jaar van de Tijger, het aantal tijgers verdubbeld moet zijn.
Bron : WNF

Meer over:

tijger
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor