De houten boerenhekken die sinds vorig jaar in de Krimpenerwaard staan, zijn niet alleen een plaatje om te zien, maar ook een uitkomst voor de zeldzame argusvlinder. De hekken zorgen voor warmte in het gras, en dat is precies waar de argusvlinder heel erg van houdt.
Slecht jaar
Het is een dramatisch slecht vlinderjaar: het aantal vlinders dat wordt gezien is gehalveerd in vergelijking met vorig jaar. Dat komt door een warme winter, gevolgd door een lange periode met grote temperatuurschommelingen en weinig voedsel.
Dat is voor alle vlindersoorten slecht nieuws, maar vooral voor de soorten die het toch al moeilijk hebben, zoals de argusvlinder. In het koude pinksterweekend werden krap 100 argusvlinders geteld op ruim 150 vierkante kilometer. En het ging al zo slecht met deze vlindersoort. Sinds de jaren negentig is de argusvlinder bijna uit ons land verdwenen.
Stikstof
Een van de redenen voor de achteruitgang van de argusvlinder is waarschijnlijk het neerslaan van stikstof uit landbouw, industrie en verkeer op het gras. Die stikstof werkt als voedingsstof voor dat gras, dat daardoor langer wordt. En lang gras heeft binnen in z’n polletje een koel en vochtig microklimaat: ongeschikt voor de warmteminnende argusvlinder. Klimaatopwarming heeft opmerkelijk genoeg hetzelfde effect: het gras gaat harder groeien, wordt langer en daarmee ongeschikt voor de argusvlinder.
Warm gras
Een van de laatste plekken waar dit oranje-bruine vlindertje nog dapper standhoudt is de Krimpenerwaard, een veenweidegebied met schoolplaatachtige allure.
Om dit landschap nóg fraaier te maken, verving het
Zuid-Hollands Landschap
er vorig jaar 150 aluminium hekken door traditionele houten hekken. En dat biedt perspectief voor de argusvlinder.
Verticale structuur in een landschap, zoals een houten hek, zorgt voor warmte, die afstraalt op de directe omgeving. En daarvan heeft de argusvlinder profijt, want deze vlinder is dol op warmte en wil haar eitjes per se in een warm graspolletje leggen.
Rondom tien houten hekken heeft de
Vlinderstichting
het landschap extra aantrekkelijk gemaakt voor de argusvlinder: er is onder andere gebroken puin met steen gestort waardoor de vegetatie laag blijft (lage vegetatie wordt warmer); en er zijn speciale grassoorten en nectarplanten gezaaid zoals knoopkruid en rode klaver. Ook wordt er volgens een aangepast schema gemaaid.