Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe hotspotkaart voor paddestoelen

  •  
11-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
881 keer bekeken
  •  
Blauwe Satijnzwam

© Zeer zeldzame Blauwe Satijnzwam (Fotograaf: R. Chrispijn)

Sinds deze week is er een digitale verspreidingsatlas van mycologische hotspots. Oftewel: een kaart met de meest waardevolle paddenstoelengebieden van Nederland staat online. En dat komt goed uit, want de beste tijd om te gaan kijken is nu. Er staan vijftig paddestoelengebieden op de kaart en Holtingerzand is er één van. 

Symposium

De atlas werd deze week gepresenteerd tijdens een symposium in Schoorl. Voor deze plek is gekozen omdat in Schoorl, ook een padddenstoelenhotspot, bijzondere soorten worden bedreigd vanwege kapplannen. Mycoloog Rob Crispijn over deze plannen: ‘Nu is het zo dat hun beleid op dit gebeid volstrekt ondoorzichtig is. Ze presenteren een plan met vage argumenten onderbouwd (bosomvorming, creëren van stuifduin), noemen niet wat er zal gaan verdwijnen bij uitvoering van dit plan en zijn niet specifiek over de voordelen die hun plan moeten opleveren. Ecologie is tegenwoordig een volwassen discipline waarmee de nadelen en verwachte voordelen helder en meer exact kunnen worden voorspeld’. 

Waarzeggers van het bos

Ook thema's als klimaatverandering en stikstofuitstoot komen aan bod. Al in de jaren 50 verlieten de eerste en meest gevoelige paddenstoelensoorten ons land als gevolg van de toenemende stikstofuitstoot. Net als plantenkenners was het voor mycologen duidelijk dat naarmate de uitstoot steeds verder toenam stikstof het probleem met de grootste negatieve impact op de Nederlandse natuur zou worden. Paddenstoelen hebben een belangrijke functie als waarzeggers van bos en hei, vooral omdat ze volstrekt niet te manipuleren zijn. Je kunt ze niet verplaatsen.

Bijzondere soorten in het Holtingerzand

Eén van de hotspots is het Drentse Holtingerzand. Tijdens de tweede wereldoorlog zijn op bevel van de Duitse legerleiding twee startbanen aangelegd, waarbij leem is gebruikt als toplaag. Dit zorgde jaren later voor de komst van veel zeldzame en bijzondere paddenstoelen, zoals de lilagrijze- of de blauwe satijnzwam en de baardige melkzwam. In de reportage kwamen we, naast de blauwe satijnzwam de volgende soorten tegen:
Gewoon Zwavelkopje

© Gewoon zwavelkopje (Fotograaf: euroblinkie)

Inktzwam

© Inktzwam die erg op Mycena lijkt (Fotograaf Dirk Slijkhuis)

Vliegenzwam van boven

© Vliegenzwam van boven (Fotograaf: Euroblinkie)

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.