De pollenconcentratie van gras en bijvoet is sterk teruggelopen. Daarmee is het reguliere hooikoortsseizoen zo goed als voorbij. Dat melden Weeronline en Wageningen University. De huidige zeer hoge temperaturen zijn echter ideaal voor alsemambrosia. Alsemambrosia komt nu pas in bloei en kan lokaal hooikoortsklachten veroorzaken. Vooral bij vogelvoederplaatsen kan de alsemambrosia aanwezig zijn.
Een hooikoortsplant die deze dagen pas in bloei komt is alsemambrosia. Een plant op een goede standplaats is in staat om tot 1,6 miljard pollen te produceren. Dit pollen is zeer sterk allergeen. Zelfs bij een concentratie van enkele pollen per kubieke meter lucht kan een persoon dat gevoelig is voor ambrosia al klachten ontwikkelen. De pollenconcentratie van alsemambrosia bleef de afgelopen jaren in Nederland vrijwel altijd heel laag.
Ongunstig: aanvoer van pollen en smog
Het alsemambrosiapollen is licht en kan honderden kilometers door de lucht afleggen. Komende dagen kunnen de pollen worden meegevoerd in de warme lucht die afkomstig is uit Zuid-Europa. Komende dagen zal bij weinig wind en hoge temperaturen veel ozon gevormd worden. Bij een combinatie van pollen en een hoge ozonconcentratie kunnen bij hooikoortspatiënten en mensen met chronische long- en/of hart- en vaatziekten acute gezondheidsklachten ontstaan of bestaande klachten verergeren. In onderstaande video opgenomen door de Universiteit van Nederland wordt uitgelegd hoe klimaatverandering en luchtvervuiling invloed kan hebben op de hooikoortssituatie.
Volgens de pollenplanner van Wageningen University bloeit de ambrosia tot 11 september. Begin september wordt het volgens de weersverwachting van Weeronline wel wisselvalliger, waardoor buien de lucht kunnen reinigen. Klimaatverandering en introductie van zaden
Door het opwarmende klimaat zullen de condities voor de ambrosia in Nederland steeds gunstiger worden. De belangrijkste bloeiperiode van de ambrosia, van 21 augustus tot en met 10 september, is sinds het begin van de vorige eeuw 1,3 graden opgewarmd. Hoge temperaturen laat in het seizoen vergroten de kans dat de planten tot zaadzetting komen. Een enkele plant kan 3000 tot 4000 zaden produceren dat 40 jaar kiemkrachtig blijft. Het aantal plaatsen waar ambrosia voorkomt neemt al jaren toe.
Vorig jaar werden bijna zeventig procent meer waarnemingen gedaan van Alsemambrosia in het openbaar dan in voorgaande jaren. Ambrosia wordt echter ook veel aangetroffen in tuinen. Vooral op plaatsen waar vogels gevoerd zijn met vogelzaad. Vogelvoer is soms vervuild met ambrosiazaad. Ook in bermen, op bouwterreinen en op akkers kan alsemambrosia voorkomen.
Help mee
Om deze hooikoortsplant onder controle te houden en hooikoortsklachten in het najaar te verminderen, is actie nodig! Iedereen kan meehelpen. Lees meer hierover op
Natuurbericht.nl
Bron: Jaco van Wezel, Weeronline & Arnold van Vliet, Wageningen University