In Heeze net onder Eindhoven zijn in een composthoop honderden larven van de zeldzame neushoornkever ontdekt. Het Brabants Landschap ontfermt zich nu over de composthoop met larven en kevers.
Neushoornlarve
In Heeze zijn de larven van een bijzonder insect ontdekt dat niet zo vaak in Nederland voorkomt: de neushoornkever. Deze kever is met zijn lengte van vier centimeter één van de grootste in Europa voorkomende kevers. Naast de larven werden er ook een flink aantal volgroeide mannetjes en vrouwtjes van de neushoornkever ontdekt.
De larven echter kunnen wel drie tot vijf jaar in het rottend hout van diverse loofboomsoorten leven. De lengte van het larvestadium hangt af van het voedselaanbod maar vooral van de temperatuur. Larven die in houthopen leven waarin compostering plaats vindt (broei), leven in veel hogere temperaturen en kunnen zich binnen twee tot drie jaar volledig ontwikkelen. De larve wordt 7 tot 12 centimeter lang en kent drie stadia voordat verpopping plaatsvindt.
Neushoornkever
De neushoornkever is herkenbaar aan de neushoorn-achtige punt op de kop. Tijdens gevechten met andere mannetjes, om een vrouwtje te veroveren, duwt de neushoornkever zijn concurrenten omver. De kever is in staat om 850 keer zijn eigen lichaamsgewicht te tillen en is daarmee de krachtpatser onder de insecten. De neushoornkever zelf leeft maar enkele weken. Zodra de neushoornkever volwassen is, eten ze eigenlijk niets meer. Alle energie en tijd wordt gestoken in de zoektocht naar een partner.