Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Honden in de natuur aan banden

  •  
08-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
258 keer bekeken
  •  
roedel_honden

© Fotograaf Mushanga

Het Goois Natuurreservaat (GNR) gaat paal en perk stellen aan het aantal honden in de natuur. Vanaf juli 2021 mogen er in de gebieden van het GNR maximaal drie honden per begeleider mee de natuur in. Volgens de natuurorganisatie zijn grote groepen loslopende honden met stip op één de grootste verstoorders. Dat zien de boswachters aan het aantal gewonde reeën en verstoorde nesten van op de grond broedende vogels als  graspieper, boom- en veldleeuwerik. “Wij zijn een natuurbeschermingsorganisatie en de bescherming van de natuur staat bij ons voorop, maar ook de gastvrijheid. De balans daartussen is nu soms wel eens zoek", zegt teamleider terreinbeheer Peter Kampen. “Reeën worden vaak opgejaagd, we zien vaak met wildcamera’s bij dassenburchten dat honden erom heen lopen te snuffelen en te graven. Dat willen we niet”.

Bedreigend

Ook recreanten storen zich aan de hondenuitlaatservices, de zogenaamde ‘hussen’. Die bedrijfjes zijn de laatste tien jaar enorm gegroeid en voorzien in een behoefte voor hondenbezitters die zelf niet in staat zijn om hun hond uit te laten, soms door ziekte, of doordat ze geen tijd hebben. “Die hussen komen dan hier aan met een busje met gemiddeld 10 tot 15 honden per uitlaatservice. Als je dan hier loopt met je eigen hond of je loopt hier te joggen dan voelt dat heel erg bedreigend”, legt Peter Kampen uit. “Daarom gaan we terug naar een maximum van drie honden per begeleider, dat is een groepsgrootte die de begeleider nog goed onder controle kan houden. Bij groepen van meer dan acht honden krijg je roedelvorming”.

Hussen niet blij

De hussen zijn niet blij met deze maatregel van het GNR. Doordat andere terreinbeheerders in de regio (rond Amsterdam en Utrecht) al eerder het aantal hussen in hun terreinen aan banden hebben gelegd, komen steeds meer hussenbusjes met honden de kant van het Gooi op. “We hebben in onze terreinen al 45 van die hussen geteld”, zegt Peter Kampen van het GNR. Maar de hussen uit het Gooi hebben voor deze situatie gewaarschuwd en zeggen nu de dupe te worden van de strenge maatregelen van het Goois Natuurreservaat. Peter Kampen: “wij zijn niet verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van de hussen. Ze hebben jarenlang gebruik mogen maken van een publiek goed en dat was ook prima, Maar nu wordt de druk te groot”.

Oplossing

Rinco Bos, eigenaar van huisdierenservice Brownie in Hilversum is niet te spreken over de maatregel van het GNR, maar zag dit wel aankomen en heeft een mooi alternatief bedacht: “wij hebben een particuliere terreineigenaar gevonden die zijn gebied verhuurt zodat wij onze honden er kunnen uitlaten. Het zijn twee stukken van 6 à 7 hectare in de buurt van Hilversum, en zo'n terrein kun je per uur per hus huren. Het gebied is helemaal omheind, zodat de honden er niet uit kunnen maar de reeën het terrein niet binnenkomen. Er zijn ook geen wandelaars, hardlopers, ruiters en mountainbikers, niemand heeft daar dus last van de honden”, zegt Rinco Bos.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.