Een zwangere walvis met 22 kilo plastic in haar maag, een jonge albatros die gevoerd wordt met plastic doppen, dat dieren plastic eten, dat is duidelijk. Maar hoeveel plastic zit er eigenlijk in ons lijf? En wat doet al dat plastic afval daar? Wat zijn de effecten van het plastic dat we inademen en eten?
Onderzoek
Er zijn onderzoeken genoeg naar plastic in dieren maar vreemd genoeg is er nauwelijks onderzoek naar de effecten van microplastics op het menselijk lichaam. Deze week werd bekend dat er 1,6 miljoen euro Nederlands geld wordt gestoken in vijftien onderzoeksprojecten. Het gaat om verkennend onderzoek waarbij experts uit allerlei verschillende disciplines zullen gaan samenwerken.
Dick Vethaak
Dick Vethaak is ecotoxicoloog bij het kennisinstituut Deltares en betrokken bij vier van de vijftien researchprojecten. “Microplastics verspreiden zich gemakkelijk via water en wind wat resulteert in een wereldwijd probleem: ze zijn overal als een soort grauwsluier in ons milieu aanwezig. We worden voortdurend via ons voedsel, drinken of door inademing blootgesteld aan kleine plastic deeltjes. Wat dit voor onze gezondheid betekent is echter nog niet goed in te schatten. Ik ben daarom heel blij met dit onderzoek. Ik verwacht er dan ook veel van!”