In de rietvelden van het Ilperveld woont een grote populatie van een mysterieuze reigersoort: de roerdomp.
De roerdomp (Botaurus stellaris) is een mysterieuze reigersoort omdat je hem zelden ziet: als hij stilletjes in het riet in de paalhouding gaat staan – rechtop, met de snavel omhoog wijzend - is de rietkleurige vogel vrijwel onzichtbaar. Hij valt eigenlijk nog het meest op door z’n geluid in de baltstijd: een laag, diep ‘hoemp’. Alle roerdompen hebben hun eigen hoemp, waardoor ze individueel herkenbaar zijn.
In de lift
De roerdomp is een uiterst zeldzame vogel. In de jaren negentig waren er in ons land minder dan 200 broedparen. Tegenwoordig zit de vogel weer in een stijgende lijn. Hij eet vissen, kikkers en muizen. Het muizenrijke Ilperveld is een topgebied voor de roerdomp. Ecoloog Jan van der Winden heeft ze er jarenlang gezenderd. Dat leverde bijzondere informatie op. Zo was de gedachte altijd dat roerdompen honkvaste vogels waren, maar uit het zenderonderzoek bleek dat sommige vogels jaarrond in het Ilperveld zitten, terwijl andere naar Engeland vliegen, en weer andere zelfs naar Afrika. Verder bleek dat een roerdomp niet gek veel ruimte nodig heeft, en dat je vrij eenvoudig nieuw broedgebied kunt creëren door extra petgaten te graven met voldoende riet in de buurt.
Polygaam
Er schijnen nu zeven à acht broedgevallen in het Ilperveld te zijn. Je kunt in feite niet van broedparen spreken, omdat roerdompen geen paar vormen. Een man kan meerdere vrouwen hebben. Als je roerdompen gaat tellen, tel je dan ook op het gehoor hoempende mannen of je telt de nesten.
Vroege Vogels ontdekt het Ilperveld, vrijdag 10 april 2020 om 19.55u op NPO 2! (Herhaling van 11 mei 2018)