Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe slim is de raaf?

  •  
14-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1121 keer bekeken
  •  
raven

© Fotograaf: Gerke Visser

In Nederland (en ook België) was de raaf halverwege de vorige eeuw uitgestorven. Bejaagd en gevreesd, onder meer vanwege z'n zwarte kleur en als concurrent van jagers. Sinds de herintroductie rond 1970 zijn er nu zo'n 200 paar in Nederland, en het aantal neemt toe.
De Vlaamse poolonderzoeker en emeritus hoogleraar Louis Beyens heeft een boek geschreven over de raaf. Waarom zijn wij al sinds de oudheid gefascineerd door deze vogel? Al op de beroemde grottekeningen van Lascaux in de Dordogne in Frankrijk komt een raaf voor.

Fascinatie voor de raaf

In ieder geval is Beyens zelf gefascineerd geraakt door de raaf en dat ontstond ooit op Groenland. Toen hij daar in z'n eentje bezig was met onderzoek naar plantjes, voelde hij op zeker moment dat er naar hem gekeken werd. Toen hij zich omdraaide, zag hij dat er achter hem, op 15 meter afstand, een raaf naar hem zat te kijken.
"Een mystiek moment", zo beschrijft Beyens deze allereerste ontmoeting met een raaf. De volgende dag zat hij er weer, en de dag erna weer. "Een heel nieuwsgierige vogel", aldus Beyens. Dit soort beschrijvingen en vooral veel literatuuronderzoek leidden tot het boek dat nu verschijnt mat als titel ‘De raaf’. Over hoe intelligent de raaf is, omdat hij tot zeven kan tellen, en hoe het komt dat het een vogel is die empathie kan tonen.
Lees meer over Louis Beyens

Meer over:

raaf
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.