Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe Nederland het centrum van de afvalhandel werd

  •  
19-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
358 keer bekeken
  •  
afval berg pixabay

© Afvalberg, foto: pixabay

De Britten dumpen hun huishoudelijk afval in Nederland. Ons vuilnis gaat, voor een deel, ook weer de grens over. En wat hier blijft wordt onder meer verbrand in de tiental centrales om energie van te maken. Afval is een product geworden waar miljarden mee wordt verdiend. Maar wat betekent deze levendige handel voor het milieu? Volgens Robbert van Duin van het Recycling Netwerk kleven er veel nadelen aan hoe wij omgaan met ons afval. De overheid zou weer de regie moeten krijgen.
In Amsterdam zijn ze wel even klaar met het afval. Het stadsbestuur van de hoofdstad ligt de laatste maanden overhoop met het plaatselijke Afvalenergiebedrijf (AEB). Het bedrijf staat aan de rand van een faillissement en naar verwachting gaat dat een reddingsactie de gemeente (die de grootste aandeelhouder is) vele miljoenen kosten. Vorige week stapte zelfs een verantwoordelijk wethouder op vanwege de ‘afvalcrisis’.
De AEB is een van vele afvalenergiebedrijven van Nederland. Energie uit afval; het klinkt mooi, maar is het voor het milieu een goede keuze? En waarom importeren we Brits afval om te verbranden en exporteren we plastic afval naar Azie? Hoe zit het met deze afvalstromen en hoe duurzaam is dat eigenlijk? En waarom wordt er in de rest van Europa nog zoveel afval gestort en hier veel minder? Hoog tijd om eens te praten over ‘de geschiedenis van ons afval’

Meer over:

afval
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor