Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe kankerverwekkend is glyfosaat?

  •    •  
29-09-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
34730 keer bekeken
  •  
tractor met bestrijdingsmiddel

© Pixabay

Het is het meest bekende landbouwgif ter wereld: glyfosaat, het werkende bestanddeel in Roundup van de Amerikaanse chemiereus Bayer houdt de gemoederen al decennia bezig. Dit zeer omstreden middel wordt al jaren in diverse wetenschappelijke publicaties in verband gebracht met kanker. Maar er zijn ook onderzoekers die deze studies onderuithalen.

Het BNNVARA- programma Zembla komt zondagavond met een uitzending over de invloed van de pesticide-industrie op de toelating van glyfosaat en duikt daarvoor in de wondere wereld van de ‘twijfelbrigade’. Zembla presentator Ton van der Ham en Tweede Kamerlid Laura Bromet zijn bij ons te gast om over het onderzoek te vertellen.

Controversiële onkruidverdelger

Het gebruik van de controversiële onkruidverdelger werd in Europa onlangs weer voor 10 jaar toegestaan, ondanks zorgen van wetenschappers over een verband met kanker en een mogelijk verhoogd risico op de ziekte van Parkinson. Zembla reist af naar de Verenigde Staten, waar chemiereus Bayer wordt aangeklaagd door kankerpatiënten die zeggen ziek te zijn geworden door glyfosaat.

Schadevergoedingen glyfosaat

Het bedrijf heeft inmiddels al voor miljarden dollars schikkingen getroffen en is door jury’s veroordeeld tot het betalen van hoge schadevergoedingen. Zembla spreekt met een van de belangrijkste advocaten die tegen de multinational heeft geprocedeerd. Uit rechtbankstukken blijkt hoe het bedrijf actief de beeldvorming probeert te beïnvloeden om zo het zeer winstgevende product op de markt te houden. Deze tactieken zijn zeer succesvol. Het effect ervan is zelfs terug te zien bij gerenommeerde media.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor