Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe ga je overlast van meeuwen in de stad tegen?

  •  
27-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2473 keer bekeken
  •  
Jonge vogels ringen in de meeuwenkolonie in de Europoort

Jonge vogels ringen in de meeuwenkolonie in de Europoort

© Henny Radstaak

Steeds vaker kiezen zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen de stad als plek om te broeden. Dat geeft overlast: wie wel eens bij een meeuwenkolonie in de buurt is geweest weet hoe dat klinkt. Om overlast van meeuwen in steden te voorkomen, moeten de meeuwen van de grootste kolonie van Europa,  die in het Rotterdams havengebied, daar meer broedplek krijgen.

Volgens ecoloog Roland-Jan Buijs zouden bedrijven op hun terrein een plek moeten maken waar de meeuwen kunnen broeden of - nog beter - de platte daken geschikt moeten maken als broedlocatie. Dan blijven de meeuwen in het havengebied en worden de vogels ook niet verjaagd door de vos.

Psychische klachten

Ecoloog Roland-Jan Buijs doet onderzoek naar de meeuwen op de Maasvlakte en in Europoort. Hij ringt daar de jonge zilver- en kleine mantelmeeuwen om te kijken of die het gebied gaan verruilen voor een leven in de stad, waar ze ook op platte daken broeden. “De ringen zijn makkelijk met een verrekijker af te lezen en daarom krijgen we vanuit steden als Rotterdam en Den Haag veel meldingen terug van vogels die we hier geringd hebben”, vertelt hij tijdens het ringen van een jonge zilvermeeuw van amper vier weken oud.

Hij begrijpt goed dat mensen geen meeuwenkolonie in de stad willen. “Dit geluid wat je hier in de kolonie in de haven hoort, kan je ook om vier uur ’s ochtend bij jou in de stad horen. Als je elke dag om die tijd wakker wordt, word je daar niet vrolijk van.” Zijn collega vogelonderzoeker Merijn Loeve vult aan: “ik spreek wel eens mensen die tot tranen toe geroerd zijn omdat ze jaar op jaar niet kunnen slapen en daardoor zelfs lichamelijke en psychische klachten eraan over houden.”
Jonge kleine mantelmeeuw

Jonge kleine mantelmeeuw

© Henny Radstaak

Snacken in de stad

De meeuwen broedden ooit in het Noord- en Zuidhollandse duingebied, maar zijn er verjaagd door de opkomst van de vos. Daarom zitten ze nu op de Maasvlakte en in het Europoortgebied, tussen de opslagtanks van de petrochemische industrie, de hijskranen en de schepen. Daar rukt overigens de vos ook op. “Het zou dus mooi zijn als nieuwe bedrijven die zich gaan vestigen in het havengebied, zoals distributiecentra, hun platte daken zo gaan inrichten dat er sedum op groeit en de meeuwen daarop kunnen broeden. Dan kan de vos er ook niet bij en voorkomen we dat er meeuwen in de stad een broedplek gaan zoeken”, zegt Roland-Jan Buijs.

Overigens voorkom je hier niet mee dat meeuwen toch de stad in trekken om voedsel te zoeken. Daar zijn we zelf voor verantwoordelijk, want in de meeuwenkolonie in de Europoort vinden we spare-rib-botjes en restanten van kippenkluifjes. “Restanten van de barbecue, meegenomen door meeuwen die in Den Haag zijn gaan snacken. Dat weten we dan weer dankzij het ringonderzoek”, zegt Buijs.

Meer over:

maasvlakte, meeuwen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor