Urenlang wachten op een koolwitje, blauwborst of een kraanvogel. Het is voor de natuurfilmers van Vroege Vogels de normaalste zaak van de wereld. Want als je een natuurprogramma maakt, wil je niet alleen mooie plaatjes van dieren schieten, maar ook een verhaal vertellen. Natuurfilmers Roel Diepstraten en Marit Daams leggen op de radio uit hoe ze dat doen.
Het gaat niet alleen om de juiste apparatuur bij je hebben, zoals een telelens of een tentje waarmee je jezelf kan verbergen, maar ook om de juiste voorkennis. Wat leeft er in een bepaald gebied, wat kun je verwachten van de natuur die je daar aantreft? Je kunt een langsvliegende ijsvogel nog zo prachtig filmen, maar wat doet hij? Hoe legt hij zijn nest aan, hoe verleidt hij een partner? "Dat is belangrijk om van tevoren uit te zoeken, zodat je als natuurfilmer ook echt het verhaal kan vertellen over hoe die leeft." legt Roel uit.
Blauwborst
© BennyA
Een van de eerste uitdagingen die natuurfilmer Marit Daams voor haar kiezen kreeg was het filmen van de blauwborst. Uren zat ze te wachten, totdat hij mooi voor haar camera kwam te zitten. Natuurlijk is het altijd leuk om nieuwe vogels vast te leggen, maar voor Roel Diepstraten is het hoogtepunt misschien wel het filmen van een bolvliegje op een distel. 'Het was zo'n mooi diertje. Hoe hij daar zat te eten en zijn pootjes zat te poetsen.' Het meest waanzinnige was voor hem het filmen op Rottummerplaat. "De sfeer daar was gewoon bizar. Vooral die rust proberen vast te leggen, dat is een enorm leuke uitdaging."
Kijk vanaf zaterdag 2 april naar het nieuwe seizoen van Vroege Vogels TV. Vanaf 19:50 op NPO2!
Meer over:
vroegevogelsMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.