Als de boeren in mei of juni hun veld gaan maaien, kunnen reekalfjes verscholen liggen in het hoge gras. In deze maanden brengt de reegeit namelijk haar jongen ter wereld en dat doet zij graag op rustige graslanden. Volgens Vereniging Het Reewild kunnen de boeren een paar simpele maatregelen treffen zodat zij voorkomen dat pasgeboren reeën hun dood vinden in de maaimachine.
Het instinct van een reekalf is om stil te blijven liggen als een maaimachine er aan komt. Dit leidt ieder voorjaar in Nederland tot slachtoffers. Op een paar eenvoudige manieren kunnen boeren de jonge reeën van dit noodlot redden.
Verstoren van het perceel
Wat boeren kunnen doen een dag of avond voor het maaien is het veld ‘verstoren’ zodat het perceel niet meer vertrouwd aanvoelt voor de reegeit. Ze zal er dan voor kiezen om met haar kalf een ander heenkomen te zoeken. Een boer kan of doet dit al door kunstmestzakken, gewone plastic zakken of metaalfolie aan takken en struiken te hangen langs de rand van het veld. Een andere manier is om door het veld te lopen en enkele plekken te markeren met een stok met een vlaggetje eraan. Of om oranje flitslampen, gebruikt voor wegwerkzaamheden, langs het perceel te zetten.
Drones met een warmtebeeldcamera
In steeds meer regio’s maken wildbeheereenheden (WBE’s) gebruik van drones die zijn uitgerust met een warmtebeeldcamera. Met deze moderne technologie worden op een monitor gekleurde vlekken zichtbaar die een indicatie kunnen zijn van een reekalfje.
Let goed op bij het verplaatsen van een gevonden reekalfje. Vereniging Het Reewild raadt aan om het dier aan de zijkant van het perceel te leggen. De reegeit kijkt doorgaans van een afstandje toe en zal haar jongen zelf opzoeken. Daar daarbij plastic handschoenen en lange mouwen en pak het kalfje op met een flink pak gras in de handen. Als het kalfje met blote handen is opgepakt, zal de reegeit het kalfje verstoten vanwege de mensengeur.
Vereniging Het Reewild verzoekt de boeren om vóór de maaiwerkzaamheden contact op te nemen met hun jachthouder of WBE, zodat zij tijdig hun medewerking kunnen verlenen. Als ze het maaien uitbesteden aan loonwerkers, is het goed met hen hierover te overleggen, en om ze af te raden ’s nachts te maaien. Het liefst ziet de vereniging dat boeren proberen te voorkomen dat er wordt gemaaid in de maand mei, omdat dan de meeste reekalfjes worden geboren.
“We zijn ieder jaar dankbaar”, benadrukt de vereniging, “voor de grote bereidheid van steeds meer boeren om mee te werken en zo onnodig leed bij de reeën op hun terrein voorkomen.”