Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hittegolf in Zuid-Europa vrijwel onmogelijk zonder klimaatverandering

  •  
25-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
hitte temperatuur thermometer_pixabay

Thermometer

© Pixabay

De extreme warmte in Zuid-Europa zou zonder klimaatverandering vrijwel onmogelijk zijn geweest. Inmiddels zijn dit soort hittegolven niet eens meer ongebruikelijk, concluderen wetenschappers van de World Weather Attribution (WWA). Zuid-Europa kan een dergelijke hitte nu eens per tien jaar verwachten.

Hittegolven in Noord-Amerika en China 

Ook Noord-Amerika en China hadden in juli last van hittegolven. En ook daar is de opwarming van de aarde de belangrijkste oorzaak, stellen de wetenschappers van de WWA. In China kwam zo'n hittegolf voor het industriële tijdperk ongeveer eens in de 250 jaar voor, nu is dat naar verwachting eens in de vijf jaar. In Zuid-Europa en Noord-Amerika zouden deze hittegolven niet zijn voorgekomen zonder klimaatverandering.

'Dodelijkste soort ramp' 

"Hitte is een van de dodelijkste soorten rampen", zegt directeur Julie Arrighi van het klimaatcentrum van het Rode Kruis. Het is nog niet duidelijk hoeveel levens deze hittegolven gekost hebben. Het duurt weken of maanden voor de sterfgevallen geanalyseerd zijn. De WWA wijst erop dat het aantal doden dan mogelijk nog steeds een onderschatting is. Dat komt omdat hittegerelateerde sterfte niet overal in de wereld goed geregistreerd wordt.

De maand juni was in Nederland erg warm. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde dat er toen ook meer mensen overleden dan verwacht voor de tijd van het jaar. Het CBS noemde de warmte als een belangrijke oorzaak.

Uitstoot

De WWA waarschuwt dat wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk moet stoppen. "Anders zullen deze gebeurtenissen nog vaker voorkomen en worden de hittegolven nog heter en langer", schrijven de wetenschappers in de studie. De onderzoekers van de WWA gebruiken weerdata en klimaatmodellen om vast te stellen hoe waarschijnlijk extreme weersverschijnselen zijn en of die zeldzamer zouden zijn als de aarde sinds 1800 niet was opgewarmd. Dit onderzoek naar de hittegolven in juli is bewust zo snel mogelijk uitgevoerd, om meteen aan te kunnen tonen dat de warmte veroorzaakt werd door klimaatverandering.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.